Linkuri accesibilitate

Klaus Johannis intervievat la Tv7


„Rebrandingul vinurilor moldoveneşti: epoca exportului cu cisterna apune” (Economist)

Klaus Iohannis, candidatul la funcţia de preşedinte al României, a acordat un amplu interviu jurnalistei Natalia Morari de la postul de televiziune tv7. Vorbind despre decizia premierului moldovean Iurie Leancă de a-l susţine pe contracandidatul său, Victor Ponta, Iohannis a spus că nu este treaba lui ceea ce face Leancă. Dar găseşte acest lucru neobişnuit pentru un reprezentant al unui partid din familia europeană PPE. „Acest lucru ne-a dat de gândit şi aşteptăm lămurirea acestei situaţii”, i-a spus jurnalistei de la Chişinău Klaus Iohannis.

Jurnaliştii portalului „MoldStreet” analizează anunţul potrivit căruia Moldovagaz şi gigantul rus Gazprom au semnat acordul de prelungire a contractului de livrare a gazelor, care prevede un preţ cu circa 10% mai mic în anul 2015. „Reducerea nu este un cadou de la Gazprom şi un rezultat al negocierilor duse de autorităţi, ci se datorează reducerii cu circa 30% a preţurilor la petrol. Totodată nu va avea ca efect şi o reducere a tarifelor interne. De vină este deprecierea semnificativă a leului faţă de dolar”, notează autorii.

Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice scriu că în ultimii trei ani, responsabilii de la Primăria municipiului Chișinău au alocat cu titlu de gratuit mai multe terenuri pentru construcția unor complexe locative cu apartamente la preț redus pentru parlamentari, judecători sau procurori. „În același timp, autoritățile municipale nu au rezervat niciun lot pentru ridicarea măcar a unui singur bloc social pentru familiile sărace. În timp ce unii dintre cei mai bogați funcționari au cerut și au obținut apartamente ieftine, deși locuiesc în vile de milioane, alte peste 10 mii de familii extrem de sărace sunt ignorate de autorități”, scriu autorii.

Rebrandingul vinurilor moldoveneşti: epoca exportului cu cisterna apune”, este titlul unui articol semnat de jurnaliştii ziarului „Economist”. Autorii scriu că programul de marketing promovat de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului cuprinde mai multe piețe ţintă pentru producătorii de vinuri din Republica Moldova, ca ei să-și valorifice la maxim potențialul de pe alte piețe și să depășească efectele embargoului rusesc la vinurile moldovenești. „Majoritatea producătorilor contează în prezent pe calitatea produsului, fapt care le oferă un venit mai mare chiar dacă cantitatea exportată nu este la fel de mare ca şi în trecut”, notează reporterii.

Simion Ciochină a realizat un interviu cu Peter Beyer, deputatul fracțiunii CDU din Budestagul german, pentru postul de radio „Deutsche Welle”. Peter Beyer a vorbit despre viitorul Moldovei și presiunile Rusiei, dar și despre viitorul european al țării. „Boicotul comercial al Rusiei poate fi văzut ca o pedeapsă pentru decizia Moldovei de a se apropia de UE. Economia și așa slab dezvoltată a fost dur lovită din această cauză. De aceea, UE trebuie clar să înțeleagă că trebuie să fie de partea Moldovei, în cazul în care Rusia va continua să impună noi sancțiuni economice”, a declarat deputatul. Peter Beyer este de părerea că „politica lui Putin împotriva statelor din fosta Uniune Sovietică amintește de doctrina fatală a lui Brejnev, care le atribuia acestor state rolul de satelit și cărora nu a vrut să le recunoască niciodată suveranitatea deplină”. „Astfel de politici imperiale nu își au locul într-o Europă a secolului XXI. Presiunea pe care Kremlinul o exercită în conflictul din Transnistria este total neacceptabilă. Acest lucru trebuie contracarat. UE nu trebuie să permită ca în Europa să mai apară conflicte înghețate”, a mai spus deputatul.

Jurnaliştii portalului „Noi.md” îl citează pe analistul politic Vasile Croitoru care consideră că, deși actuala electorală decurge mai liniștit comparativ cu cele anterioare, adevăratele confruntări politice se vor da în ultimele două săptămâni de campanie. În opinia lui Vasile Croitoru, majoritatea formațiunilor și-au schimbat în acest an strategia electorală, mizând mai mult pe interacțiunea cu alegătorii. Cu toate acestea, afirmă politologul, este prematur de tras concluzii. „Partidele și-au lăsat munițiile electorale de rezervă și cred că le vor arunca în ultimele două săptămâni, atât în favoarea sa, cât și împotriva altor concurenți”, a declarat Vasile Croitoru.

XS
SM
MD
LG