Linkuri accesibilitate

Eduard Muşuc: PCRM vine cu o echipă nouă, cu un program nou şi cu schimbări în toate domeniile


Eduard Muşuc
Eduard Muşuc

Europa Liberă continuă să vă prezinte concurenții înscriși în cursa electorală.

PCRM participă în alegerile parlamentare cu sloganul „Doar comuniștii, doar Voronin!”. În buletinul de vot ocupă locul treisprezece. Pe primele 5 locuri sunt: Vladimir Voronin, Maria Postoico, Artur Reșetnicov, Galina Balmoș și Violeta Ivanov. L-am întrebat pe Eduard Mușuc, unul din fruntașii comuniştilor, ce schimbări au intervenit după alegerile din campania precedentă?

Europa Liberă: Cu ce vine formaţiunea pe care o reprezentați, Partidul Comuniştilor, în aceste alegeri parlamentare? Cu ce vine nou?

Eduard Muşuc: „În primul rând cu o echipă nouă, cu un program nou şi lucrurile care vizează schimbări în toate domeniile: în domeniul economic, domeniul social, dar şi reformarea cardinală a sistemului instituţiilor democratice la noi în ţară.”

Europa Liberă: De ce aţi schimbat echipa?

Eduard Muşuc: „Am reînnoit-o 50%. Partidul se dezvoltă, partidul se mişcă înainte.”

Europa Liberă: Aţi vrut să scăpaţi de unii colegi? Sau cum se înţelegem?

Eduard Muşuc: „Dacă analizaţi lista electorală a PCRM-ului în fiecare campanie electorală, veţi vedea că circa 40-50% sunt oameni noi, tot din PCRM.”

Europa Liberă: Din programul electoral al Partidului Comuniştilor reţinem că, semnând Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, guvernarea a trădat ţara şi cetăţenii ei, a lipsit economia Moldovei de perspective. Dar oare nu chiar PCRM, pe când era la guvernare, a încercat să apropie Moldova de UE?

Eduard Muşuc: „Într-adevăr noi am lansat procesul de colaborare mai strânsă cu Uniunea Europeană. Chiar am numit procesul acesta modernizare europeană. Şi este un proces absolut normal. Dar noi când am făcut o astfel de declaraţie, ne-am referit anume la textul Acordului care a fost semnat de autorităţi, document care, a propos, a fost semnat pe ascuns. Dacă să-l analizăm, el practic este şi în defavoarea şi detrimentul Republicii Moldova. Reieşind din aceasta, PCRM şi-a inclus în programul său revizuirea, modificarea acestui Acord de Asociere cu UE, în aşa mod ca să fie în favoarea, înspre dezvoltarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Vreţi să fie revizuit, dar nu denunţat?

Eduard Muşuc: „Noi nu avem denunţarea acestui Acord, deoarece denunţarea oricărui acord conduce la conflict, fie diplomatic, fie economic, fie politic. Noi nu dorim conflicte nici cu Estul, nici cu Vestul. Propunerile noastre care vizează acest Acord le-am înaintat în formă scrisă. Dar lucrul cel mai important, suntem gata să ne consultăm cu cetăţenii în cadrul unui plebiscit, în cadrul unui referendum. Acordul acesta este, din păcate, este în favoarea Bruxellesului, obligaţiunile sunt doar din partea Republicii Moldova, fără vreo obligaţiune din partea Bruxellesului, ceea ce nu este corect. Noi nu suntem membri ai Uniunii Europene, noi nu suntem nici candidaţi de aderare la Uniunea Europeană. Politica în Parteneriatul Estic este o politică de vecinătate. De aceea, trebuie să ne ofere mai multe posibilităţi, inclusiv să nu ne închidă posibilitatea de a colabora cu Uniunea Vamală, cu Rusia. Şi aici Republica Moldova este într-o situaţie în care trebuie să formeze relaţii, relaţii bune şi cu Estul, şi cu Vestul în aşa mod ca ele să fie destul de echilibrate şi în folosul nostru.”

Europa Liberă: Tot din programul electoral al PCRM, aşa cum ziceţi dumneavoastră, timp de cinci ani a fost ignorată problema reintegrării ţării, fapt care a dus la agravarea situaţiei în regiune. Iarăşi, amintesc că timp de opt ani, cât PCRM a guvernat, analiştii, experţii spun că la fel nu s-a reuşit reunificarea celor două maluri ale Nistrului.

Eduard Muşuc: „Nu s-a reuşit, dar s-a făcut foarte mult pentru aceasta.”

Europa Liberă: Administraţia de la Tiraspol tot insista pe ideea că regiunea transnistreană ar trebui să se alăture Federaţiei Ruse sau să i se recunoască independenţa.

Eduard Muşuc: „Situaţia nu este simplă şi nu este un conflict care poate fi rezolvat doar pe intern. Şi orientarea inclusiv externă a Republicii Moldova aici trebuie să creeze condiţii necesare pentru ca acest conflict să fie rezolvat, să nu mai avem alte conflicte. Uitaţi-vă la referendumul care a avut loc în Găgăuzia, 98% au votat pentru aderarea la Uniunea Vamală. De ce se teme Transnistria sau transnistrenii? Ei se tem că vom adera la NATO, ne vom uni cu România. Majoritatea moldovenilor pledează pentru ca Moldova să fie un stat neutru, să aibă relaţii bune şi cu Europa, şi cu Rusia.”

Europa Liberă: Cine decide soarta Moldovei? Minoritatea sau majoritatea?

Eduard Muşuc: „Soarta Moldovei trebuie să fie decisă de către majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cine a împărţit Moldova între comunişti şi anticomunişti, între cei care vor să îmbrăţişeze opţiunea proestică şi cei care pledează pentru integrarea provestică?

Eduard Muşuc: „Acum Republica Moldova nu este împărţită între comunişti şi anticomunişti. Acum se încearcă de a împărţi Republica Moldova în acei care sunt pentru Europa şi împotriva Rusiei şi acei care sunt pentru Rusia şi împotriva Europei. Vreau să spun că acest scenariu va conduce la destrămarea statului nostru. Republica Moldova este şi trebuie să fie în stare, capabilă, guvernarea trebuie să fie în stare şi să fie capabilă să promoveze o politică externă echilibrată. Să nu uite acei care pledează pentru, de exemplu, denunţarea Acordului de Asociere cu UE şi relaţii doar cu Rusia, vor avea un Maidan în centrul capitalei. Şi viceversa, acei care spun că doar cu Europa şi cu Rusia nu trebuie să avem nicio relaţie sau trebuie să promovăm o politică agresivă antirusească, vor avea un fel de Donbas moldovenesc, deoarece Moldova nu este ruptă din conceptul regional.”

Europa Liberă: Ce forţe ar putea să producă instabilitate sau să se ajungă la un Maidan moldovenesc?

Eduard Muşuc: „Forţele care astăzi pledează pentru radicalizarea relaţiilor externe ale Republicii Moldova. Noi suntem împotrivă.”

Europa Liberă: În programul electoral scrieţi că veţi elimina criminalitatea şi corupţia din actul de guvernare. Cei care au guvernat ţara în ultimii cinci ani zic că aceasta ar fi o moştenire luată de la Partidul Comuniştilor.

Eduard Muşuc: „Dar cine a guvernat până în 2001? Nu Alianţa pentru Democraţie şi Reforme? Atunci când vor forma, direct, prin vot puterea judecătorească, Procuratura, Curtea de Conturi, vă asigur că aceste instituţii vor începe să funcţioneze.”

Europa Liberă: Cum veţi face ca Procuratura şi sistemul judecătoresc, structurile statului responsabile pentru coordonarea activităţii televiziunilor şi radiourilor să fie transformate din structuri comerciale într-o armă de lichidare a clanurilor mafiotice şi criminale?

Eduard Muşuc: „Noi vedem procesul acesta ca ele să fie subordonate direct cetăţenilor. Eu nu zic că va fi o situaţie ideală, dar ea va fi cu mult mai bună decât o vedem noi astăzi. Iată în cazul acesta noi mai mult ne uităm înspre experienţa ţărilor occidentale, ţărilor europene, Statelor Unite ale Americii. Luaţi Statele Unite ale Americii, în fiecare stat se aleg mai mulţi funcţionari, nu doar senatori şi procurori, şi judecători, trezorieri, comisari de poliţie. Republica Moldova trebuie să ia ceea ce este bun şi în Vest, şi în Est, dar să ne rezolvăm problemele cu care ne confruntăm noi astăzi.”

Europa Liberă: E posibil ca PCRM să formeze o coaliţie fie cu PD, fie cu alte partide de stânga?

Eduard Muşuc: „Categoric este exclus ca PCRM să formeze o coaliţie cu Partidul Democrat sau Partidul Liberal Democrat.”

Europa Liberă: Dar cu alte partide?

Eduard Muşuc: „În primul rând să vedem câte partide vor fi în viitorul Parlament, să trecem ziua de 30 noiembrie şi să vedem va acumula sau nu va acumula PCRM majoritatea de mandate în viitorul Parlament. În cazul în care noi nu vom avea 51 de mandate, vom vedea cu cine să discutăm, nu neapărat să formăm o coaliţie. De exemplul, anul 2005 demonstrează că noi putem să ne înţelegem cu alte grupuri parlamentare fără formarea coaliţiilor. Candidatura domnului Voronin a fost susţinută de încă trei grupuri parlamentare, vă amintesc, Partidul Democrat, Partidul Popular Creştin Democrat şi Partidul Social Liberal. Sigur că formaţiunea PCRM plus trei grupuri parlamentare. Am zis că noi vom fi gata să găsim posibilităţi de colaborare, inclusiv să votăm împreună pentru unele chestiuni clare, pozitive şi bune pentru Republica Moldova, nu neapărat să formăm coaliţii. Deoarece aţi văzut ce înseamnă guvernare în coaliţie, este un bardac.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă că dumneavoastră vă doriţi să guvernaţi de unii singuri ţara?

Eduard Muşuc: „Ce înseamnă de unii singuri? În orice caz există opoziţie, vor exista mai multe grupuri parlamentare de opoziţie. În cazul acesta vom fi verificaţi din toate părţile – Curtea de Conturi, care va fi independentă şi separată ne va verifica, Procuratura, judecătoriile, opoziţia politică. Dar în Statele Unite la guvernare de fiecare dată este un partid, deoarece reprezentantul, fie democrat sau fie republican, el este ales în calitate de preşedinte şi conduce administraţia. Dar aceasta nu se numeşte dictatură. De ce credeţi că, dacă Partidul Comuniştilor va câştiga alegerile, lucrul acesta neapărat trebuie să însemne o dictatură? În cadrul dictaturii puterea nu se schimbă în mod democratic. Noi am venit în mod democratic în 2001 la guvernare, în 2009 am pierdut alegerile. Deci, înseamnă că nu am avut o dictatură în ţară, nu?”

XS
SM
MD
LG