Linkuri accesibilitate

Încotro să alergi, ce să cumperi


Economiști și politicieni ruși despre ce pot face consumatorii în condițiile deprecierii rublei. O relatare a corespondentei Radio Svoboda, Mariana Taraceșnikova, în traducerea și adaptarea Linei Grâu.

Vineri, cursul dolarului și euro față de rublă a atins un nou maxim istoric. Cursul euro a depășit 60 de ruble, iar cel al dolarului – 48 ruble. Luni, Banca Centrală a Rusiei a renunțat la controlul zilnic al valorii rublei, permițând monedei naționale să fluctueze liber pe piețele financiare mai devreme decât fusese stabilit. Banca plănuise să permită libera fluctuație a rublei la începutul anului viitor, dar a făcut-o mai devreme pentru că rubla a devenit ținta unor presiuni puternice pe fundalul sancțiunilor economice occidentale, legate de Ucraina, și al scăderii prețului petrolului. Corespondenta Radio Svoboda, Mariana Taraceșnikova, a stat de vorbă cu mai mulți politicieni și economiști, întrebându-i ce le-ar sugera să facă în această situație oamenilor care au economii, ce mărfuri ar trebui să cumpere în primul rând, cât acestea încă nu s-au scumpit din cauza creșterii cursului valutelor.

Profesorul Școlii superioare de economie și directorul Institutului de analiză strategică al companiei FBK, Igor Nikolaev, recomandă să se ia în calcul necesitățile pentru următoarea jumătate de an:

Igor Nikolaev
Igor Nikolaev

Igor Nikolaev: „Dacă economiile în ruble nu sunt prea mari, ele oricum se vor topi. Oricum, nu trebuie să uităm că moneda națională este totuși rubla. Iar asta înseamnă că de ruble va fi nevoie și în viitorul apropiat și în acest caz deja e mai bine să nu se întreprindă nimic. Adică oamenii care au economii de genul 100, 200, 300 de mii de ruble nu mai are rost să se agite. Dacă sumele sunt mai mari, cred că ar fi avantajos să se investească în electrocasnice. Pentru că deocamdată prețurile sunt încă practic aceleași ca înainte de prăbușirea rublei.

Trebuie să înțelegem că nu peste foarte mult timp, maxim peste o lună, prețurile, inclusiv la electrocasnice, se vor schimba. Dacă este vorba despre sume mai mari – de genul 1-2 milioane ruble, aici, chiar dacă vom avea nevoie de ei în următoarele luni, oricum ar trebui să ne gândim, chiar și în condițiile actuale când cursul de schimb a crescut mult, să cumpărăm totuși valută. Dacă aveți astfel de sume și nu veți avea nevoie de acești bani în următoarea perioadă de o jumătate de an – un an, vă puteți gândi la cumpărarea unui teren, poate a unui imobil”.

Europa Liberă: Cei care fie nu au deloc economii sau au economii foarte mici ar trebui să-și facă rezerve de anumite alimente, conserve, produse?

Igor Nikolaev: „Depinde ce fel de produse. Dacă este vorba despre cele de import, care încă au mai rămas în stocuri și au termenul de valabilitate mai mare, puteți să vă faceți rezerve de ulei de măsline. Pentru că toate produsele care se achiziționează cu valută vor avea în curând cu totul alte prețuri. Dar,

Puteți să cumpărați, de exemplu, rezerve de ulei de măsline...

atenție, repet încă o dată – nu trebuie să cheltuiți toate rublele pe care le aveți. Pentru că a doua zi veți fi puși în fața situației că aveți nevoie de ceva bani pentru viața de zi cu zi. Iar când veți merge să schimbați valută, veți vedea că prețul care vi se oferă va fi unul incorect, necinstit în comparație cu cursul la care băncile vând valuta”.

Fostul ministru al economiei al Rusiei, președintele Partidului Inițiativa Civică, Andrei Neciaev, atrage atenția asupra obligațiilor, metalelor prețioase și depozitelor bancare:

Andrei Neciaev: „Pentru cineva a avea economii înseamnă a avea 100 mii ruble, pentru altcineva – 100 milioane. Iată de ce și tactica trebuie să fie diferită. Se poate cumpăra aur, oricare ar fi suma pe care o ai la dispoziție, sau imobile – dar numai în cazul în care intenționați să investiți mai mult de 5 milioane ruble, dacă e să vorbim despre Moscova. Acum sunt destul de atractive dobânzile la hârtiile de valoare. Nu am în vedere hârtiile de valoare care au căzut. Există obligațiuni destul de solide și sigure, inclusiv cele de stat, care au o dobândă de în jur de 11 la sută. Și, la urma urmei, există modalitatea simplă a

Nu văd niciun sens în a cumpăra ceva sau a face rezerve de alimente..

depozitelor bancare. Dobânzile la acestea au crescut acum. Singura nuanță este că trebuie să fim foarte atenți la alegerea băncii sau să plasăm în mai multe bănci câte 700 mii ruble.

Nu văd niciun sens în a cumpăra ceva sau a face rezerve de alimente. Bine, să presupunem că ați cumpărat zahăr de 20 mii ruble. Aici nu poate fi vorba despre păstrarea economiilor. Medicamentele, alimentele au un termen de valabilitate. Este o decizie proastă. În ceea ce privește cumpărarea de valută la prețul de acum este greu de dat sfaturi. Am scris despre depreciere încă acum un an și jumătate. Atunci trebuiau ascultate sfaturile mele. Acum, nu cred că va mai fi o creștere furtunoasă a valutelor. Deprecierea rublei va continua, dar nu într-un tempou atât de alert cum a fost în ultimele săptămâni”.

Specialistul în domeniul coordonării de stat a economiei, finanțelor, a managementului de risc și a asigurărilor sociale, publicistul Nikita Kricevski, din contra, nu recomandă rușilor în acest moment să stabilească noi legături cu instituțiile financiare și propune ca banii să fie păstrați cash:

Nikita Kricevski: „Pentru oamenii care au economii nesemnificative, dar și pentru cei care au rezerve foarte și foarte mari, astăzi cred că varianta optimă ar fi convertirea rublelor în dolari și păstrarea dolarilor în cash în afara sistemului bancar – fie în seifuri bancare, fie în alte locuri ferite de ochii lumii. E târziu sau nu este târziu de cumpărat valută acum, când cursul deja pare prea mare? Este foarte probabil ca pentru o lună-două cursul să se liniștească, deși acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, mai târziu, către luna ianuarie. Cu toate acestea deocamdată nu se întrevăd niciun fel de îmbunătățiri nici în economia rusească, nici în domeniul reglementării prețului la petrol, nici în sensul anulării sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Și chiar dacă peste un anumit timp rubla va atinge nivelul său minim în raport cu dolarul, peste încă ceva timp ea oricum își va relua deprecierea lentă.

De ce e mai bine ca banii să fie păstrați cash? În ultimul timp în băncile mari, atât de stat, cât și în cele private, tot mai des întâlnită este practica când la rugămintea sau la cererea Dvs. legitimă de a vi se elibera o parte sau toată suma pe care ați încredințat-o băncii în valută vi se răspunde că veți putea face lucrul acesta nu mai devreme de 3-5 zile, uneori chiar 10 zile lucrătoare. Bancherii de asemenea pot invoca faptul că în instituțiile creditare în acest moment nu există o cantitate suficientă de valută, sau să inventeze alte scuze de genul că banca trebuie să monitorizeze cum vă veți cheltui banii. Iată de ce varianta optimă pare a fi păstrarea banilor în valută cash. Acest lucru, în orice caz, vă va scuti de frica de fluctuații și pierderi la creșterea cursului dolarului, precum și de grijile și emoțiile legate de eventualele probleme pe care le puteți avea la retragerea banilor Dvs. din băncile comerciale”.

Politicianul Boris Nemțov este foarte critic față de sugestia de a investi banii în aur și în piața de capital. El propune reorientarea depunerilor către băncile private, care nu au intrat sub sancțiuni și asigurarea în primul rând a necesităților curente de zi cu zi:

Boris Nemțov
Boris Nemțov

Boris Nemțov: „Am un sfat pentru cei care cumpăra medicamente de import. Mulți oameni, din păcate, depind de aceste medicamente. Lor le recomand să meargă imediat în farmacii și să-și facă rezerve. Atâta timp cât mai există stocuri în farmacii procurate la cursul vechi medicamentele încă nu s-au scumpit. Doi. Cei care au ruble pot cumpăra încălțăminte, haine, ceva electrocasnice – televizor, frigider etc. Și aceste mărfuri sunt cumpărate la alt curs. De facto, aceste achiziții ar echivala cu convertirea rublelor conform vechiului curs. Chiar dacă nu ați reușit să le schimbați la timp, acum mai aveți câteva săptămâni pentru a reuși totuși cumva să păstrați valoarea rublelor pe care le aveți.

În ceea ce privește sfaturile de a cumpăra metale prețioase, obligațiuni, hârtii

Sfatul meu este să mergeți la farmacii și să vă faceți rezerve de medicamente, atâta timp cât mai există stocuri procurate la cursul vechi...

de valoare, eu cred că sunt sfaturi foarte proaste. Piața acțiunilor rusești s-a prăbușit la nivelul crizei din anul 2009. Indicele RTS, adică indicele acțiunilor rusești în valută forte în dolari, a căzut mai jos de 1000 de puncte și acest lucru înseamnă o catastrofă totală, o cădere totală a pieței de capital. Pentru necunoscători pot explica așa – e ca și cum le-ai sugera oamenilor în plină furtună pe mare să intre în apă. Eu nu voi da astfel de sfaturi. Totuși, le vreau bine oamenilor. În ceea ce privește depozitele, sfatul meu este de a ține banii în băncile private mari, pentru că acestea nu au intrat sub sancțiuni. Sub sancțiuni este Sberbank – este banca de stat; Gazprombank – tot bancă de stat; VTB – și acesta este tot de stat. Iar băncile private mari – Rosbank, Alfa-Bank și altele – au evitat acest lucru, iată de ce banii trebuie păstrați anume acolo.”

Iată și ce spun locuitorii orașului Moscova despre viața în țara rublei în cădere:

Жизнь в стране падающего рубля
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG