Linkuri accesibilitate

Peisajul politic probabil după alegeri (V. Chirilă/adevărul.ro)


„Pariez zece contra unu că Iohannis câştigă în R. Moldova” (P. Bogatu/Ziarul Național).

Cu precizarea că se referă doar la Republica Moldova, Petru Bogatu se declară convins în Ziarul Naţional: Iohannis câștigă alegerile. Dacă se menţine trendul actual, e o altă precizare pe care o face autorul. Deşi primul loc câştigat de Victor Ponta în cel de-al doilea stat românesc a produs mare consternare, continuă Bogatu, multora le-a scăpat că cele mai multe voturi le-a obţinut totuşi dreapta românească. Premierul a repurtat o victorie la limită, culegând între Prut şi Nistru aproape întreaga recoltă electorală a stângii. Cele două candidate care au ieşit din cursă, Elena Udrea şi Monica Macovei, sunt de dreapta şi întrunesc laolaltă aproximativ tot atâtea voturi cât a obţinut Klaus Iohannis. Astfel, dacă am stabili un scor al meciului jucat de stânga social-democrată cu dreapta românească, rezultatul ar fi net favorabil celei din urmă. Este adevărat că politica nu-i matematică, admite în continuare Bogatu. „Totuşi, pariez zece contra unu că Iohannis câştigă în Republica Moldova”.

Directorul executiv al Asociaţiei de Politică Externă, Victor Chirilă, este prezent pe adevărul.ro cu un comentariu în care descrie, anticipând, în culori extrem de sumbre situaţia politică din Republica Moldova de după alegerile parlamentare, dacă acestea s-ar încheia cu un vot prea pronunţat în favoarea unor partide adverse integrării europene. Riscăm să ne pricopsim cu un parlament divizat, plin de „omuleţii lui Putin” şi incapabil să formeze o majoritate de guvernare stabilă.

Activitatea sa va fi mereu sabotată de forţele populiste şi pro-ruse de stânga, care vor face tot ce le va sta în puteri pentru a semăna discordie socială şi adânci divizarea societăţii. „Dezbină şi domină” va fi principiul de funcţionare a viitorului legislativ, unde alianţele vor fi circumstanţiale şi efemere. Coruperea şi trădările în numele interesului naţional vor face legea. Discordiile dintre principalele ramuri ale puterii se vor reaprinde, iar funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova va fi scoasă la mezat. În loc să devină un furnizor de stabilitate politică şi instituţională, Parlamentul se va transforma într-un epicentru şi amplificator de mari cutremure sociale.

Desigur, în aceste condiţii partidele politice şi liderii lor vor uita de reforme şi se vor ocupa doar de propria lor supravieţuire şi căpătuire. Putem noi oare evita un astfel de scenariu macabru?, se întreabă aproape de final Victor Chirilă. Da, încă mai putem să oprim această iminentă degringoladă pregătită cu migală de Federaţia Rusă, este răspunsul lui. Pentru aceasta ar trebui să se voteze pentru ”pro-europenii” de azi, care ziua o fac pe reformatorii, iar pe amurgite şi în zile de odihnă fură ca în codru, şi abia ulterior să urmeze marea dare de seamă.

Mircea V. Ciobanu şi Nicole Negru sunt doi autori de comentarii care atrag atenţia, unul în „Jurnal de Chişinău”, iar altul în „Ziarul Naţional”, conflictului izbucnit între Leancă şi PLR, care insistă asupra demiterii vice-miniștrilor Ecologiei și al Tineretului și Sportului, cărora le-au retras sprijinul politic la sfârșit de mandat, în timp ce premierul cere „probe”, care să justifice această acțiune. „Un conflict mărunt, bizar, izbucnit în plină campanie electorală”, îi dă aprecierea Nicolae Negru. Trebuie să existe un motiv serios ca să demiți pe cineva care, oricum, peste trei săptămâni își va depune oficial demisia, mai menţionează el după care evaluează şi posibilele consecinţe ale conflictului. Mircea V. Ciobanu avansează, la capătul unei analize a posibilelor motive, ipoteză că pe premier l-a deranjat pericolul venirii în parlament a unui partid cu următorul slogan de campanie: „Moldova fără oligarhi”.

XS
SM
MD
LG