Linkuri accesibilitate

25 de ani de la căderea dictatorului bulgar Todor Jivkov


Un complot al vârfurilor nomenclaturii comuniste realizat cu binecuvântarea Kremlinului a devenit data de naștere a democrației bulgare.

Prima demonstrație anticomunistă la Sofia a avut loc pe data de 3 noiembrie 1989. 6 000 de oameni au scandat „Democrație” și „Transparența” în drum spre Adunarea populară unde au înmânat o petiție împotrivă realizării proiectului hidroenergetic Rila considerat daunător mediului. Acțiunea nu a putut fi oprită întrucât a concis cu intensificarea presiunilor externe pentru democratizare. Un rol deosebit a jucat postul de radio „Europa liberă” care în 1989 a avut o audiență aproape egală cu cea a postului național de radio.

In istoria oficială drept început al schimbărilor democratice este menționată data de 10 noiembrie când, în cadrul unei plenare a Partidului comunist liderii pro-gorbacioviști l-au trimis la pensie, cu mulțumirile de rigoare, pe dictatorul Todor Jivkov. În acest mod un complot în vârfurile nomenclaturii comuniste realizat cu binecuvântarea Kremlinului a devenit data de naștere a democrației bulgare.

Spre deosebire de țările central-europene, în Bulgaria regimul a fost mai puternic iar presiunile din partea unor grupuri de disidenți – mai slabe. În aceste condiții rezistența anticomunistă a capătat forme ecologiste.

Începutul tranziției a urmat modelul fostelor republici sovietice – nu cel al țărilor central-europene. Noul președinte Petar Mladenov a promis transparență și perestroica. În primii săi ani tranziția a fost controlată de către nomenclatura comunistă cu ajutorul unor grupări criminale create de securitate.

Abia dupa caderea lui Jivkov la Sofia au început mari demonstratii de strada și mitinguri. Se cerea renunțarea la articolul 1 din Constituție care proclama rolul conducător al PCB. Președintele și lider al partidului Mladenov a fost nevoit să demisioneze după ce a amenințat opoziția cu venirea tancurilor.

În ianuarie 1990 Jivkov a fost pus sub arest la domiciliu. Ulterior partidul comunist s-a rebotezat Partidul Socialist, ca să șteargă urmele dictaturii.

Tranziția după modelul perestroikist deformează și șterge memoria colectivă pentru comunism. Azi tinerii știu foarte puțin despre dictatura, războiul rece, persecutările și taberele de concentrare, arată un studiu realizat de institutul „Alpha Research”.

Cele 77% aprecieri negative pentru Jivkov în 1991, au devenit azi într-un mod surprinzător 55% aprecieri pozitive. Numai 2% din cei anchetați consideră că au fost realizate așteptările din primii ani ai tranziției pentru supremația legii, arată rezultatele studiului care își găsesc confirmarea în rapoartele critice ale Comisiei Europene.

O posibilă explicație pentru sentimentele pesimiste constă în faptul că în Bulgaria schimbarea a fost dominată de nomenclatura comunistă, consideră analistul Ivo Indjev.

XS
SM
MD
LG