Linkuri accesibilitate

„Pentru noi, lecţiile trecutului par să nu spună mare lucru” (Marian Popescu/Adevărul)


Aniversarea căderii Zidului Berlinului văzută de la București (România liberă).

Aniversarea a 25 de ani de la demolarea zidului Berlinului, care a despărțit lumea liberă de zona capturată de Rusia sovietică după al doilea război mondial, a prilejuit un discurs al cancelarului german Angela Merkel. Cristian Câmpeanu, comentator al României libere, se referă la cuvintele despre Ucraina rostite de Merkel în acest discurs. „Putem să schimbăm lucrurile în bine - a afirmat Merkel - acesta este mesajul pentru Ucraina, Irak și alte locuri unde drepturile omului sunt amenințate. Căderea Zidului ne-a arătat că visele pot deveni realitate și nimic nu trebuie să rămână așa cum este.” La ceremoniile de la Berlin a participat și fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov. El a evocat pericolul unui nou război rece, a cărui cauză este, în opinia sa, lipsa de dialog a Occidentului cu Federația Rusă. „Fostul președinte al URSS nu a scos o vorbă despre retragerea trupelor ruse din Ucraina și din Crimeea anexată la Federația Rusă prin forță”, notează Cristian Câmpeanu pentru a aduce lucrurile în perspectiva corectă.

Analistul militar Ion Petrescu, autor pe blogurile Adevărul, transcrie acolo opiniile a doi generali ai armatei române în legătură cu provocările din ultima vreme ale forțelor militare rusești. Generalul Constantin Degeratu crede că rușii și-au dat seama în utimele luni că pot apăsa pedala mult mai mult în relația cu Occidentul. În același timp, au înțeles și că șantajul gazului nu mai funcționează la fel de eficient ca altădată. Incursiunile ilegale ale avioanelor de luptă rusești în spațiul aerian european exercită, îl cităm pe Degeratu, „un anumit tip de ameninţare, pe care Rusia îl induce, cu posibilitatea folosirii armei nucleare. Este un tip de şantaj subliminal”. Degeratu deplânge atitudinea Ungariei, care ar face o adevărat crimă prin declaraţiile oficialilor săi. Practic, Ungaria „s-a arătat dispusă să participe, împreună cu Federaţia Rusă, la ciopârţirea Ucrainei, și a arătat clar că a pus în discuţie capacitatea de a realiza consensul, în NATO”.

Tot pe blogurile Adevărul, Marian Popescu scrie despre fostul zid al Berlinului, dar mai ales despre un „zid mental”, care a rămas și „trebuie dărâmat în fiecare zi”. Acum, când românii de pe ambele maluri ale Prutului încep să se gândească serios la reunificarea României cu Basarabia, rușii se folosesc tocmai de acest „zid din minte”. La adăpostul lui, propun cetățenilor din Est, în mod insistent și abil, un alt tip de reunificare, în spațiul fost sovietic, sub comanda Moscovei. Nu e de neconceput, consideră Marian Popescu, ca limba rusă să revină în școlile românești și chiar în familiile românilor, chiar dacă multe familii au încă limpede în minte ocupația sovietică. Din păcate, scrie comentatorul, „pentru noi, lecţiile trecutului par să nu spună mare lucru. Ni se promite unirea cu discursuri care mustesc de discriminări, alterări ale realităţii, mistificări atât ale trecutului cât şi ale prezentului. Atitudinea la vârful politic al României este de ţar hrănit de nanismul politic al celor care secretă ideea de unitate naţională sub forma conformităţii etnice”.Slujbaşi mărunţi cu ambiţii de giganţi ai pustiului, ei pun cimentul zilnic pe zidul din mintea multora. Întăresc neunirea”.

XS
SM
MD
LG