Linkuri accesibilitate

Opinii ale democraților și republicanilor revelate de alegerile parțiale din Statele Unite


54% dintre alegătorii democrați cred că țara este într-o direcție bună, în timp ce 88% dintre republicani afirmă contrariul.

Care sint diferentele intre alegatori democrati si republicani, ilustrate de recentul scrutin cistigat clar de republicani? Corespondentul Europei Libere la Washington.

Cincizeci si patru la suta dintre alegatorii democrati cred ca tara este intr-o directie buna, in timp ce 88% dintre republicani afirma contrariul. Aproape noua din zece alegatori republicani cred ca situatia economica este proasta, opinie impartasita de circa o jumatate dintre democrati. Doua treimi dintre democrati sint de parere ca situatia economica se imbuntateste ori este de-acum buna. Opt din zece alegatori republicani spun ca situatia economica este proasta si se inrautateste. Saizeci si patru la suta dintre republicani si doar 30% dintre democrati sint de parere ca generatiile urmatoare vor trai mai prost decit acum.

Optzeci si sase la suta dintre alegatorii democrati declara ca incalzirea globala este o problema serioasa, opinie neimpartasita de doua treimi dintre republicani. Peste opt din zece republicani se tem de pericolul terorist, doar șase din zece democrati sint de aceasi parere.

Din scrutinul recent rezulta ca alegatorii republicani sint mai numerosi in sudul tarii si in zonele rurale. Optzeci si sapte la suta dintre alegetorii republicani sint albi, in timp ce la democrati cifra este de 61%. Mai multe femei decit barbati voteaza cu democratii, la republicani proportia este inversa. Saptezeci la suta dintre alegatorii republicani sint casatoriti, la democrati doar 55%. O treime dintre alegatorii republicani cistiga peste 100,000 de dolari anual, fata de o patrime la democrati. Jumatate dintre alegatorii republicani merg la biserica in fiecare saptamina, fata de o treime dintre democrati.

XS
SM
MD
LG