Linkuri accesibilitate

Bulgaria are un nou guvern de centru-dreapta


Guvernul GHERB condus de Boiko Borisov a fost confirmat de parlamentul bulgar

Cu 149 de voturi „pentru” din 240 parlamentul din Sofia a ales în postul de prim-ministru Boiko Borisov, liderul partidului „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” /GHERB/. Noul guvern a fost confirmat cu 136 de voturi.

Bulgaria va avea un guvern proeuropean și proatlantic sprijinit de 4 partide și coaliții – GHERB, Blocul reformator, Blocul patriotic și partidul ex-președintelui Gheorghi Părvanov ABV – „Alternativa pentru Renașterea bulgară”. 13 voturi în favoarea lui Borisov au venit din grupul coaliției „Centru democratic bulgar”, care însă a votat împotrivă componenței și structurii guvernului.

Formațiunea ABV, desprinsă din Partidul socialist, va primi postul de viceprim-ministru pentru problemele sociale.

Blocul patriotic nu va avea reprezentanți în guvern dar și-a anunțat aderarea la coaliția de centru dreaptă după ce la programul acesteia au fost adăugate două puncte - organizarea unui referendum pentru votul obligatoriu și extinderea zidului de sărmă ghimpată la frontiera cu Turcia.

Acordul de parteneriat GHERB-ABV prevede între altele dezvoltarea energeticii nucleare, realizarea proiectului „Southstream” concomitent cu diversificarea surselor de gaze.

Este vorbă de compromisuri în numele depășirii crizei care amenință stabilitatea sistemului financiar și a celui energetic. În acest mod au fost evitate noi alegeri anticipate.

În opoziție se vor afla foștii comuniști, partidul turc și ultranaționaliștii din „Ataka”.

Noul guvern va avea 4 viceprim-miniștri și 17 miniștri. Daniel Mitov și Hristo Ivanov î-și vor menține posturile din guvernul interimar – respectiv – ministrul de externe și al justiției.

Guvernul promite accelerarea reformelor în justiția, învâțământul și în sănătatea publică, stabilizarea instituțiilor, atragerea de investiții externe, întărirea capacității de apărare.

Politigraf

XS
SM
MD
LG