Linkuri accesibilitate

Rusia și coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene


Căsătoria lui Catherine Ray cu Tomas Barros-Tastets, Seignosse, France, 19 octombrie 2013.
Căsătoria lui Catherine Ray cu Tomas Barros-Tastets, Seignosse, France, 19 octombrie 2013.

UE nu vede un conflict de interese în căsătoria purtătoarei de cuvînd Catherine Ray cu un lobby-ist pentru Gazporm.

Uniunea Europeană nu consideră că există un conflict de interese în cazul purtatoarei de cuvint a coordonatoarei politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Federica Mogherini.

Catherine Ray este casatorita cu Thomas Barros-Tastets, un lobby-ist proeminent pentru companiei rusesti de gaze Gazprom, partener în agenția de lobby G+ de la Bruxelles. Casatoria a vavut loc in octombrie anul trecut in Franţa.

Potrivit biografiei lui Barros-Tastets postata pe internet, el „ajută la coordonarea părții europene a unui mare consorţiu global care consiliază o companie energetica internaţionala de mari dimensiuni in comunicare si afaceri publice”.

Chiar daca aceasta „companie energetica internaţionala de mari dimensiuni” nu este numita, scrie corespondentul Europei Libere, Robert Coalson, presa il descrie deseori pe Barros-Tastets drept „consultant in afaceri europene pentru Gazprom”.

In registrul transparentei de la Uniunea Europeană, corespondentul nostru l-a gasit pe domnul Barros-Tastets ca fiind angajat al firmei Diversified Energy Communications acreditat sa aiba acces în spaţiul Parlamentului European.

În 29 octombrie, domnul Barros-Tastets a fost văzut la Bruxelles in compania ministrului rus al energiei Aleksandr Nowak, cînd acesta negocia cu Uniunea Europeana și cu Ucraina chestiunea gazelor pentru aceastăiarna si datoria Ucrainei.

Şeful purtatorilor de cuvint de la Comisia Europeană Margaritis Schinas, care a participat la procesul de verificare a candidaturii lui Catherine Ray pentru funcţia ei la cabinetul lui Federica Mogherini, a declarat in scris corespondentului Europei Libere ca Ray a informat Uniunea Europeana despre activitățile soţului ei si relatia lui cu Gazprom, „respectind procedurile etice solicitate de Comisia Europeana”.

Schinas i-a mai spus corespondentului nostru ca Mogherini a fost implicată in procesul de selectare a purtatoarei sale de cuvint, dar nu a nominalizat-o pentru funcţie.

Şeful purtatorilor de cuvint de la Comisia Europeană i-a mai spus lui Robert Coalson că atribuțiile lui Catherine Ray acoperă Africa, America Latina şi tarile Golfului, în timp ce probleme europene sînt acoperite de o altă purtătoare de cuvînt a lui Federica Mogherini.

Margaritis Schinas: „noi nu credem ca este vorba despre un potential conflict de interese cu indatoririle doamnei Ray in cadrul Comisiei”.

Catherine Ray ea a refuzat sa comenteze chestiunea pentru Europa Liberă acest articol.

Pentru mulți, Federica Mogherini a fost o alegere controversata în locul lui pe Catherine Ashton la conducerea deparatmentului de politica externa al Comisiei Europene. Criticii ei au menționat lipsa de experienta și chiar o presupusă pozitie părtinitoare faţă de presedintele rus Vladimir Putin.

Analistul politic de la Londra, Edward Lucas, redactor-sef pe probleme energetice la revista „The Economist”: „Am fost in mod deosebit îngrijorat pentru ceea ce mi s-a parut o privire partinitoare fata de Putin, părea că îl place şi ca nu vedea lumea la fel ca unele din ţările Uniunii Europene din vecinătatea Rusiei.”

In opinia analistului de la „The Economist”, la conducerea politicii externe comunitare ar fi fost mai potrivit un politician din centrul sau estul Europei, cum e polonezul Radoslav Sikorski.

Mogherini are 41 de ani si a fost numita sefa a diplomatiei italiene în februarie. La numai citeva luni a obţinut șefia politicii externe a Uniunii Europene.

Corespondentul Europei Libere amintește că premierul italian Matteo Renzi a fost singurul sef de guvern din Uniunea Europeana care s-a impotrivit înăspririi sancţiunilor impotriva Rusiei pentru implicarea in Ucraina si pentru anexarea Crimeii, și a facut lobby pentru proiectul energetic South Stream, proiect sustinut masiv de Rusia si care este concurent cu proiectul Nabucco, favorizat de majoritatea tărilor europene.

Catherine Ray, mai scrie Robert Coalson, a lucrat in domeniul comunicatiilor din anul 2000, a activat o scurta perioada la programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare si a fost purtatoare de cuvint a comisarilor europeni Pascal Lamy, Janz Potocnik si Andris Piebalgs.

XS
SM
MD
LG