Linkuri accesibilitate

Implicarea civică, în special a tinerei generații, este crucială pentru schimbările pe care le așteptăm


Jurnalul săptămînal al lui Marian Cepoi.

Marian Cepoi, născut în anul 1989 în satul Ochiul Alb, raionul Drochia. Magistru în relații internaționale și autor a mai multor studii și analize despre relațiile externe ale Republicii Moldova și procesul de integrare europeană în cadrul Institului IDIS Viitorul. În prezent este Coordonator Regional de Rețea în Efortului de Monitorizare a alegerilor Parlamentare 2014 realizat de Asociația Promo-LEX.

Luni

După un weekend în care mai mult am lucrat decât m-am odihnit, mă trezesc dimineață cu concluzia: atunci când faci ceea ce-ți place, nici nu simți oboseala. Luni la Promo-LEX e zi grea, avem de verificat raportele privind monitorizarea veniturilor și cheltuielilor de campanie ale partidelor - inovația efortului de monitorizare Promo-LEX 2014. Seara iarăși mă rețin după program și nu mai ajung la sala de fărță, în schimb sunt împlinit că am reușit tot ce mi-am planificat!

Marți

Dimineața drumul spre serviciu îmi ia mai mult timp din cauza itinerarelor modificate a microbuzelor- cu toții suntem în așteptarea autobuzelor și evitarea la maxim microbuzele atât de periculoase.

La serviciu începem ultimile pregătiri pentru instruirea Observatorilor pe Termen Scurt, care se vor afla în ziua alegerilor în fiecare sectie de votare din țară. Vă imaginați câtă muncă trebuie pentru a organiza, instrui și remunera peste 2000 de persoane, asta pe lângă recrutare. Tot azi ne-au vizitat observatorii OSCE prezenți deja în Moldova.

Miercuri

Ne pregătim de lansarea celui de-al treilea raport de monitorizare a alegerilor parlamentare 2014, verificăm incă o dată informația deoarece CORECTITUDINEA este o valoare fundamentală a Efortului de Monitorizare Promo-LEX. Verific câteva zeci de rapoarte expediate de cei 14 observatori pe termen mediu și lung din șapte raioane pe care îi coordonez și astfel observ că iarăși e trecu de ora 7.

Joi

Lansăm raportul, multă presă, multe titluri, toate camerele de luat vederi sunt pe cheltuielile de campanie nedeclarate de partidele politice. Este interesant că în rapoartele financiare depuse la CEC, partidele nu știu de ce uită să declare cheltuielile pentru întreținerea sediilor, cheltuieli de transport, remunerarea voluntarilor și angajaților, și cel mai evident, multe cheltuieli privind organizarea concertelor electorale, foarte populare în această campanie electorală!

Vineri

După câteva ore de somn, mă întorc la Promo-LEX, cred că cel mai intens serviciu pe care l-am avut până acum, îmi însemn în agendă zecile de sarcini pentru ziua de azi, la îndeplinirea cărora mă ajută și dragii mei colegi, pentru că suntem o echipă unită, o echipă de tineri entuziaști, cărora ne pasă de democrația R. Moldova. Implicarea civică, în special a tinerei generații este crucială pentru schimbările pe care fiecare din noi le așteptăm. Weekendul îl voi petrece la fel lângă echipa Promo-LEX, la seminarele de instruire a observatorilor din raioane.

XS
SM
MD
LG