Linkuri accesibilitate

Premierul român Victor Ponta a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din România cu 40,44%


Premierul social-democrat al României Victor Ponta a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 40,44%, arată rezultatele finale publicate joi de Biroul Electoral Central. Pe locul doi s-a clasat primarul Sibiului si candidatul Alianţei Creştin Liberale, Klaus Iohannis, care a obtinut 30,37% din voturi. Cei doi se vor confrunta în turul de balotaj din 16 noiembrie.

Votul din străinătate a fost câştigat însă de Klaus Iohannis. Excepţie face R.Moldova, unde premierul Victor Ponta a ieşit pe primul loc cu 8.202 voturi, urmat de Klaus Iohannis, cu 6.986 voturi. În total în R.Moldova s-au exprimat 21.928 voturi valabile.

În străinătate, Klaus Iohannis a câştigat primul tur al alegerile prezidenţiale cu peste 46 la sută dintre voturile din dispora. Este urmat de Victor Ponta, cu 15 la sută din voturi. Pe locul trei se află candidatul independent Monica Macovei, tot cu 15 la sută din voturi. Rezultatele BEC arată că în străinătate s-au exprimat 160. 065 de voturi valabile.

În R.Moldova, candidatura lui Iohannis se bucură acum de sprijinul liderul PLDM Vlad Filat, care a declarat miercuri la Chişinău împreună cu președintele Partidului Popular European Joseph Daul că partidul său sprijină candidatura primarului din Sibiu.

Joseph Daul, aflat în vizită la Chișinău săptămâna aceasta, a exprimat de asemenea sprijin electoral la algerile parlamentare care vor ave aloc în 30 noiembrie în R.Moldova pentru PLDM al lui Vlad Filat, care face parte din gruparea europeană pe care o conduce.

XS
SM
MD
LG