Linkuri accesibilitate

Partidul Comunist Reformator rămâne în campanie, deşi a fost „suspendat”


Ruslan Popa: „Comuniştii lui Voronin au încercat să şmecherească. Nu poţi să suspenzi activitatea partidului”

Curtea de Apel Chişinău a dispus ieri suspendarea deciziei Ministerului Justiţiei de înregistrare a Partidului Comunist Reformator din Moldova, până la examinarea cauzei în fond. Decizia ministerului a fost contestată la Curte de Partidul Comuniştilor care afirmă că denumirea şi simbolurile noii formaţiuni nu se deosebesc clar, comparativ cu ale formaţiunii comuniştilor conduşi de Vladimir Voronin şi că pretinșii reformatori comunişti ar ținti în mod premeditat preluarea unei părţi a electoratului de stânga prin inducerea în eroare. Despre consecinţele imediate ale acestei decizii pentru un partid admis deja în cursa electorală a încercat să afle Tamara Grejdeanu:

Deşi are rezerve faţă de procedura prin care s-a legalizat noul partid comunist, Curtea de Apel, tot ieri, a respins o contestaţie depusă de PCRM şi a lăsat în vigoare hotărârea Comisiei Electorale Centrale, prin care Partidul Comunist Reformator a fost înregistrat în calitate de concurent electoral. Cele două decizii ale curţii, în aparenţă sunt contradictorii, remarcă juriştii. Or Partidul Comuniştilor, mizând pe hotărârea de suspendare a înregistrării comuniştilor reformatori, spun că aceştia nu ar mai avea dreptul să folosească simbolul înregistrat de ministerul justiţiei şi că activitatea partidului pe care o califică drept „clonă formală” este acum în afara legii. Deputatul comunist, Artur Reşetnicov a anunţat intenţia formaţiunii din care face parte de a contesta decizia de admitere a rivalilor reformatori în cursa electorală:

„Având deja la bază hotărârea de suspendare noi o vom contesta, pentru că nu este definitivă, o vom contesta chiar astăzi la Curtea Supremă de Justiţie. La ora actuală am trimis demersurile respective, inclusiv şi la Ministerul Justiţiei care urmează să facă modificări în registrul partidelor. Din ziua de ieri, în registrul partidelor politice nu există aşa Partid Comunist Reformator. Conform legislaţiei, la alegeri electorale pot participa doar partide care sunt înregistrate la Ministerul Justiţiei.”

La rândul ei, Comisia Electorală Centrală anunţă că nu are nici un temei să îşi revadă decizia privind admisibilitatea reformatorilor, din moment ce Curtea de Apel nu a declinat-o. Secretarul CEC-ului, Andrei Volentir, spune că Partidul Comunist Reformator îşi păstrează statutul de concurent electoral cu acte în regulă:

„La moment nu se va întâmpla nimic, el este înregistrat în calitate de concurent electoral. Pot să meargă cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie, dacă Curtea va decide altceva noi ne vom conforma şi vom exclude acest concurent.”

Partidul Comunist Reformator a intrat în campanie cu mesajul de blamare a tuturor echipelor care au fost la guvernare şi se pretinde drept forţă de alternativă care va pleda pentru orientarea Republicii Moldova spre Uniunea EuroAsiatică. Liderul formaţiunii, Ruslan Popa crede că în cea de-a două hotărâre a Curţii de apel, care suspendă decizia Ministerului Justiţiei, comuniştii lui Voronin au fost favorizaţi de către unul dintre judecători, şi anume Ion Muruianu, pe motiv ca el, afirmă Ruslan Popa, deseori a fost susţinut de comunişti:

„Comuniştii lui Voronin au încercat să şmecherească. Nu poţi să suspenzi activitatea partidului, poţi să-l scoţi din registrul partidelor legale după judecată, după decizia finală. De aceea, Ministerul Justiţiei acum nu are cum să suspende înregistrarea partidului, acest lucru este alogic.”

Teoretic, spun juriştii, comuniştii pot cere ca reformatorii să fie excluşi din lista concurenţilor electorali, însă lucrurile par să se complice din moment ce sunt două decizii care se bat cap în cap. Avocatul Pavel Midrigan, fost membru al Comisiei Electorale Centrale dezaprobă hotărârea Curţii de Apel:

„Eu consider că această decizie nu e bună, mai ales în situaţia aceasta electorală. Puteau să o facă până la înregistrarea concurenţilor electorali, indiferent de ce partid ar fi. Această decizie a creat un vid juridic. Acum reiese că el nu mai este concurent electoral. Actul juridic de înregistrare nu mai are efecte juridice, deci acest partid e mort, cum se zice. După logică, acest partid acum nu are voie să participe în alegeri.”

În apărarea poziţiei lor, comuniştii reformatori fac trimitere la Legea privind partidele politice, care spune că activitatea partidului politic nu poate fi limitată cu o lună înaintea alegerilor din parlament. În eventualitatea unei hotărâri irevocabile care ar interzice activitatea Partidului Comunist Reformator, Comisia Electorală Centrală mai are timp sa excludă formaţiunea din buletinele de vot, care se tipăresc cu câteva zile înainte de alegeri.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG