Linkuri accesibilitate

Suspiciune de fraudă pentru 1 milion de voturi. Ce face dreapta?


Victor Ponta şi Klaus Iohannis
Victor Ponta şi Klaus Iohannis

Klaus Iohannis: „Nu tranzacționez voturile românilor ca o marfă”.

Klaus Iohannis, candidatul dreptei rămas în turul al doilea nu vrea să negocieze cu ceilalți candidați din aceeași zonă doctrinară. „Nu tranzacționez voturile românilor ca o marfă”, a spus prezidențiabilul PNL-PDL. În schimb, contracandidatul său a încheiat deja înțelegeri cu toți candidații pe care i-a simțit gata să facă un troc, de la extremistul Vadim Tudor la fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu.

Klaus Iohannis în schimb crede că voturile vor veni la el fără înțelegeri similare cu Elena Udrea sau Monica Macovei, care împreună au 10 procente, exact diferența dintre el și Victor Ponta. Altfel spus, dacă dreapta ar fi fost unită, Klaus Iohanis și Victor Ponta ar fi pornit de la egal la egal în al doilea tur de scrutin. În același timp diferența de 1 milion de voturi dintre ei ar putea fi rezultatul unei posibile fraudări, după cum a declarat Vasile Blaga, liderul PDL și șeful de campanie al candidatului dreptei. „Vom analiza 1 milion de CNP-uri” ale celor care au votat pe liste suplimentare a anunțat Blaga, iar rezultatul analizei va fi gata înainte de cel de-al doilea tur de scrutin.

În vreme ce Victor Ponta este tot timpul în ofensivă, Klaus Iohannis este nevoit mereu să se apere, dar reacțiile sale de ardelean organizat, vin uneori prea târziu. Candidatul stângii a anunțat încă din seara primului tur că a pregătit deja dezbateri finale cu patru televiziuni, pe patru teme la care îl așteaptă și pe contracandidatul său. În acest fel, Ponta ar fi în avantaj, nu doar fiindcă două dintre posturile tv de știri sunt deținute de socialiștii caviar prieteni și deci vor furniza moderatori pe măsură, ci și fiindcă premierul român se simte acolo pe terenul lui și-și poate folosi replica tăioasă în voie. Astăzi, Klaus Iohannis a precizat că Universitatea de Vest din Timișoara s-a oferit să găzduiască dezbaterea finală dinaintea turului doi, adăugând că ar fi o soluție bună ca la 25 de ani de la revoluție, Timișoara să fie locul înfruntării de anul acesta.

Klaus Iohannis a ajuns la concluzia că diferența mare de voturi dintre el și Victor Ponta este efectul campaniei negative a PSD, dar și rezultatul ordonanței care le-a dat voie primarilor să treacă de la un partid la altul și care i-a făcut pe mulți primari din opozite să sară în barca puterii.

Pe rețelele de socializare este o mobilizare mare a ardelenilor pentru Iohannis sub sloganul „convinge trei prieteni să vină cu tine la vot”, în vreme ce în interiorul alianței care-l susține pe Klaus Iohannis s-au făcut astăzi multe reproșuri în spatele ușilor închise. Liberalii s-au mobilizat mult mai puțin decât PDL, deși este candidatul PNL, iar PSD a început deja loviturile sub centură. Premierul Victor Ponta și-a trimis tot astăzi propriul corp de control la primăria din Sibiu să verifice legalitatea retrocedărilor făcute de Klaus Iohannis ca primar în urmă cu 14 ani. Iohannis a spus doar atât „candidatul Ponta îl trimite pe premierul Ponta” cu 10 zile înainte de turul 2 să-l verifice pe contracandidatul său.

Deocamdată strategia lui Klaus Iohannis pentru turul al doilea este neclară, iar candidatul dreptei rămâne mult prea timid față de anvergura mobilizării stângii.

XS
SM
MD
LG