Linkuri accesibilitate

Alegeri americane: republicanii preiau controlul asupra Senatului


Experții cred că alegătorii au respins politicile președintelui Obama fără să sprijine însă, neapărat, politicile republicane.

America a votat. Despre rezultate o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Rezultatul este o infringere zdrobitoare a Partidului Democrat, al presedintelui Barack Obama. Votantii au raspuns marii intrebari a acestui scrutin, republicanii preluind controlul asupra Senatului Statelor Unite.

Ramine inca de vazut care va fi raportul de forte, dar, ceea ce este mai important, republicanii vor controla acum ambele camere ale Congresului American. Se anticipa ca democratii vor avea o prestatie mai buna in cursele pentru posturi de guvernatori, dar nu asa au stat lucrurile, republicanii domina si la acest capitol.

Care sint cauzele acestor rezultate care surprind prin amploarea lor? Inaintea alegerilor, sondaje de opinie aratau ca starea de spirit a populatiei este negativa si ca alegatorii nu sint de acord cu politicile administratiei democrate a lui Barack Obama, dar nici cu maniera in care republicanii conduc Camera Reprezentantilor. Dar de ce au optat insa pentru republicani, in conditiile in care ambele partide erau considerate vinovate?

Expertii cred ca alegatorii au respins politicile presedintelui Obama fara ca insa sa sprijine neaparat politicile republicane. Pentru Casa Alba acest rezultat este insa o veste foarte proasta. Urmatorii doi ani seful executivului american va avea dificultati majore sa guverneze eficace. De-acum incolo, timp de doi ani, republicanii au posibilitatea sa dovedeasca ca pot guverna eficace. La fel cum au facut si in 1994, ei trebuie sa aduca rezultate daca vor ca acest succes sa continue si in 2016, la alegerile prezidentiale.

Cum vor administra repubicanii acest mesaj trimis de electorat va decide daca, pe termen lung, ce s-a intimplat ieri este o veste chiar atit de proasta precum pare pentru democrati. Cum de a putut avea presedintele Obama un impact atit de devastator asupra propriului partid?

Paradoxul este ca vestile economice din ultima vreme nu sint proaste: au fost create locuri de munca, bursa a atins cifre record, prognozele sint de bun augur. Dar ce a contat nu a fost aceasta realitate, ci mai curind perceptia de criza inca nedepasita. La asta s-au adaugat situatii internationale cum sint aparitia ISIS si izbucnirea epidemiei de Ebola. Asta a contribuit la o stare de discomfort si nesiguranta care a dus la rezultatul mentionat.

Chiar daca ambele partide au fost invinuite, retorica republicana vizind diminuarea rolului statului mai ales in economie si stimularea initiativei private, gaseste un mai mare ecou in aceste zile, in America. Cu sase ani in urma, presedintele Obama promitea o agenda a schimbarii. Dar cind ridici stacheta asteptarilor la nivele atit de inalte, riscul de a dezamagi e mare si el s-a materializat intr-o seara de cosmar pentru democrati.

XS
SM
MD
LG