Linkuri accesibilitate

Republicanii au câştigat controlul în ambele camere ale Congresului american


În alegerile parţiale pentru Congresul american, Partidul republican a câştigat controlul asupra ambelor camere ale legislativului. Camera Reprezentanţilor era deja controlată de republicani, dar Senatul era încă dominat de democraţii preşedintelui Barackl Obama. Acum, se pare că în ultima jumătatea a mandatului său preşedintele va fi obligat să conlucreze cu un Congres care i se opune, un Congres republican.

În Senat, republicanii aveau nevoie să-şi apere locurile pe care le dețineau şi să mai câştige şase mandate noi pentru a obţine conducerea camerei superioare. Au câştigat şapte: Arkansas, Montana, Colorado, Virginia de Vest, Dakota de Sud, Carolina de Nord şi Iowa. Totodată au respins „atacul democraţilor” în Kentucky, Georgia şi Kansas.

Republicanul Mitch McConnell, senator de Kentucky este liderul republicanilor în camera superioară şi după toate probabilităţile, noul preşedinte al Senatului, în locul democratului Harry Reid.

Marţi, 4 noiembrie, s-au organizat alegeri pentru 36 de locuri de senatori din totalul de 100, pentru toate cele 435 de locuri în Camera Reprezentanţilor şi pentru funcţia de guvernatori în 36 de state.

Analiştii politici sunt de părere că preşedintele Obama riscă acum, cum un Congres republican, să „piardă agenda internă” – respectiv să nu-şi mai poată duce la împlinire promisiuni importante ca revizuirea legislaţiei privind legalizarea imigranţilor ilegali.

XS
SM
MD
LG