Linkuri accesibilitate

Victor Ciobanu: „învăţăturile şi învăţămintele creştine sunt cele de la care trebuie să pornească orice politică în stat”


În ajun de alegeri, o discuție cu liderul PPCD și mesajul electoral al partidului axat pe „credință”.

Europa Liberă continuă să propună aspecte din platformele concurentilor electorali care sa ajute votantul sa ia o decizie corecta in ziua alegerilor. În aceste alegeri parlamentare, PPCD este numărul 2 în buletinul de vot. Pe lista electorală sunt 63 de bărbați și 21 de femei. Pe primele cinci locuri sunt: Iurie Roșca, Victor Ciobanu, Dinu Țurcanu, Igor Ciuru și Radu Bușilă. De data aceasta PPCD vine cu un nou simbol electoral, un cerc alb pe un fundal kaki cu o sabie în mijloc şi cu inscripţia „Planul Roşca”. Programul formațiunii incepe cu un capitol numit „Credinta ca factor de coeziune”. Liderul partidului Victor Ciobanu, explica de ce au insistat pe acest capitol.

Victor Ciobanu: „Republica Moldova este, practic, unica ţară europeană care e atât de omogenă sub aspect creştin. Toate etniile care convieţuiesc aici au ca bază factorul religios şi acest lucru poate servi ca un factor de coeziune pentru ţara noastră. Noi avem nevoie de unitate naţională pentru a ne consolida eforturile întru dezvoltarea Republicii Moldova. Din păcate, dezbinările pe criterii istorice şi lingvistice care s-au perindat în ultimii 25 de ani nu au ajutat Republica Moldova să iasă din această criză. Întotdeauna ea a fost divizată pe criteriul Est-Vest. Dar niciodată nu s-a pus ca bază unitatea naţională şi anume factorul de credinţă, ortodoxă, în special.”

Europa Liberă: Cum se comportă feţele bisericeşti din Republica Moldova, inclusiv în campania electorală?

Victor Ciobanu: „Eu nu cred că trebuie să punem accentul pe feţele bisericeşti, dar pe spiritul şi valorile creştine care stau la baza factorului psihologic şi sufletesc al fiecărui cetăţean din Republica Moldova. Vorbim mai mult ca despre o stare de spirit care ne leagă şi ca o etnopsihologie a oamenilor care locuiesc în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ar fi o diferenţă între un îndrumător moral şi agitator electoral, dacă ne referim şi la rolul bisericii în campania electorală?

Victor Ciobanu: „Din câte cunosc, toate feţele bisericeşti au primit, practic, ordinul să nu facă campanie electorală. Mă refer la slujitorii bisericii. Şi, cu siguranţă, aceste lucruri nu trebuie amestecate. Biserica îşi are rolul său în cadrul societăţii. Statul cu campania electorală îşi are rolul său. Ele trebuie să meargă paralel şi să fie complementare.”

Europa Liberă: Aţi amintit şi dumneavoastră că Moldova este un stat laic. Din programul Partidului Popular Creştin Democrat „principiul simfoniei dintre cele două autorităţi, spirituală şi politică, trebuie să reprezinte acel echilibru necesar în relaţia dintre biserică şi stat”. Cine ţine cont de acest lucru?

Victor Ciobanu: „Din păcate, actuala guvernare, dar şi celelalte care s-au perindat, nu prea au ţinut cont de aspectul valorilor moral-creştine. Dimpotrivă, au mers împotriva voinţei Domnului, anume cu adoptarea acelei legi privind egalitatea de şanse, şi nu numai. Cred că guvernanţii trebuie să aibă la bază valorile moral-creştine şi atunci când adoptă anumite legi sau promovează anumite politici în Republica Moldova să aibă ca bază valorile creştine. Anume învăţăturile şi învăţămintele creştine sunt cele de la care trebuie să pornească orice politică în stat.”

Europa Liberă: De ce faceţi trimitere că anume creştinismul răsăritean reprezintă matricea spirituală ce coboară în rădăcinile istorice?

Victor Ciobanu: „Pentru că, din păcate, valorile creştine au cam decăzut în partea din Occident. Şi mulţi prieteni de-ai noştri, inclusiv din Uniunea Europeană, spun că salvarea creştină a Europei anume rezidă în Est, în ţările din Est. Și de aici se poate produce o revoluţie spirituală, o revoluţie creştină care să ajute ca valorile creştine, care au stat chiar la formarea Uniunii Europene, să revină pe făgaşul politicii promovate de Bruxelles.”

Europa Liberă: Dar nu vi se pare că uneori valorile bisericeşti sunt utilizate de diferiţi actori, inclusiv politici, pentru a manipula opinia publică?

Victor Ciobanu: „Ba da, îi vedem pe actorii politici mai des la biserici doar de sărbătorile mari, de Paşti şi Crăciun, cu nişte lumânări de un metru, stând în faţa altarului şi nu făcând altceva decât campanie electorală. Din păcate, nu vedem promovarea valorilor creştine în politicile şi în treburile statului pe care îl administrează.”

XS
SM
MD
LG