Linkuri accesibilitate

Tensiuni la primăria Chişinăului: refugiaţii din Transnistria vs. primarul Chirtoacă


Primăria Chişinău
Primăria Chişinău

Refugiaţii transnistreni în frunte cu Anatolie Bîzgu, declină acuzele că ar fi declanşat protestul din raţiuni electorale. Poziţia lor nu este însă împărtăşită de foştii camarazi de arme.

Autoritățile locale de la Chişinău au cerut Procuraturii Generale şi Ministerului de Interne să-i evacueze și să-i tragă la răspundere pe bărbații care se află de luni dimineața în incinta primăriei. Reprezentanții refugiaților transnistreni cer să li se treacă în proprietate locuințele sociale pe care le-au primit de la municipalitate. Primăria spune că ar încălca legea dacă le-ar permite privatizarea apartamentelor.

Protestatarii din incinta Primăriei
Protestatarii din incinta Primăriei

Protestatarii care au pus stăpânire pe sala de şedinţe a primăriei spun că astfel îşi exprima dezacordul cu refuzul autorităţilor municipale de a executa o decizie a Curţii Supreme de Justiţie şi alta a consilierilor municipali ce le-ar da dreptul să-şi treacă în proprietate apartamentele care le-au fost date în folosinţă. Anatolie Bâzgu, preşedintele Mişcării refugiaţilor transnistreni, zice că acţiunea lor vizează în mod special atitudinea primarului Dorin Chirtoacă care, în opinia lor, îi împiedică intenţionat să-şi privatizeze locuințele:

„Este o problemă cu care noi ne confruntăm de o perioadă îndelungată de timp, noi suntem în proces de judecată de 10 ani de zile. Această persoană, de când îi în funcţia de primar general, din 2007, ne-a creat numai probleme majore. Refuza atunci să execute deciziile instanţelor judecătorești, să ne asigure cu spaţiu locativ. Noi insistăm ca Chirtoacă să execute deciziile Consiliului Municipal Chişinău.”

Membrii mişcării nu sunt la prima acţiune de protest în care acuză municipalitatea de rea voinţă când vine vorba de locuințele acordate refugiaţilor transnistreni. Apartamentele revendicate au fost construite cu susţinerea financiară a Băncii Europene pentru reconstrucție şi dezvoltare, în baza unui împrumut pe un termen de 20 de ani. Primarul Dorin Chirtoacă susţine că

hotărârea judecătorească pe care o prezintă protestatarii nu spune însă că privatizarea poate fi operată gratis. Primăria insistă ca refugiaţii transnistreni cărora li s-au repartizat locuinţele să contribuie la stingerea împrumutului ca sa poată obţine în proprietate spatiile locative:

„Deci chiar dacă am admite că privatizarea poate avea loc, deşi acordul internaţional spune că lucrul acesta trebuie să se întâmple abia după achitarea creditului, asta s-ar putea face doar în condiţiile legii, adică cu achitarea costului apartamentului. Ceea ce ei nu vor să facă, ei vor să primească gratuit. Dânşii spuneau că nu au spaţiu locativ, iată că asta le-a fost dat, asta au primit. În prezent ei pun problema să privatizeze, în mare parte în scop de a vinde. Ei chiar sunt gata să dea apartamentele înapoi pentru a primi bani.”

Refugiaţii transnistreni în frunte cu Anatolie Bîzgu, declină acuzele că ar fi declanşat protestul din raţiuni electorale. Poziţia lor nu este însă împărtăşită de foştii camarazi de arme. Constantin Covrig, Preşedintele Confederaţiei veteranilor de război este de părere că acţiunea refugiaţilor pare a fi mai degrabă una orchestrată din culise:

„Nu toţi care au ieşit la aşa-numitul protest sunt cei mai săraci oameni. Nu toţi au aşa necesitate mare în a privatiza apartamentele date. Din câte eu cunosc, dumnealor au mai primit anterior câte ceva, au primit şi loturi de pământ, au primit şi apartamente, la unii din ei chiar şi al doilea şi al treilea. Sunt foarte multe semne de întrebare. Eu mă gândesc că este o provocare bine pusă la punct de cineva şi dirijată din spate iarăşi pe banii cuiva.”

Valeriu Daraban, un alt fost luptător în războiul de la Nistru, de asemenea nu le dă dreptate refugiaţilor protestatari, care au intrat cu forţa în primărie şi l-au înjurat pe primar:

„Dacă se ştie că este cale legitimă, trebuie să hotărască pe cale legitimă, dar cine nu ar fi primarul, să arunci cu apă în el, tot nu-i frumos. În ciuda faptul că sunt colegi, fraţi de arme, este lege pe care trebuie să o respectăm. Eu nu susţin prostiile.”

Primarul Dorin Chirtoacă, dar şi foşti luptători cărora le-am solicitat comentariile consideră că protestatarii au comis un abuz ocupând sala de şedinţe a primăriei, în loc să respecte legea şi să protesteze nestingherit în faţa sediului primăriei. Procuratura sectorului centru al Chişinăului a anunţat printr-un comunicat de presă că a deschis un dosar penal pentru huliganism, în care sunt vizaţi protestatarii de la primărie.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG