Linkuri accesibilitate

Dumitru Diacov: „să avem o ţară unită măcar într-o singură chestiune – integrarea europeană”


Pe teme electorale în dialog cu deputatul și liderul grupului parlamentar PD.

Pana in prezent au fost inregistrati 23 de concurenti electorali dintre care 19 partide politice, un bloc si trei candidati independenti. Începand cu ziua de azi Europa libera va propune aspecte din platformele lor electorale care sa ajute votantul sa ia o decizie corecta in ziua alegerilor. PDM participă în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 cu sloganul „Creștem Moldova”. În buletinul de vot ocupă prima poziție. Pe lista electorală sunt 67 de bărbați și 36 de femei. Pe primele 5 locuri sunt: Marian Lupu, Vladimir Plahotniuc, Igor Corman, Andrian Candu și Dumitru Diacov. Formatiunea promite prosperitate pentru oamenii Moldovei, acum, aici, acasa si spune ca politicile statului trebuie sa-i intoarca in patrie pe cei plecati la munca in strainatate. Unul dintre fruntasii democratilor, Dumitru Diacov sugereaza cum ar putea face acest lucru.

Dumitru Diacov: „Tinerii noştri, care sunt plecaţi în străinătate, mai mulţi în statele europene, doresc să aibă o patrie la fel de prosperă precum este Italia, Franţa, Germania ş.a.m.d. De aceea, primul lucru este că noi trebuie să avem majoritate parlamentară foarte clară, capabilă să formeze un guvern şi capabilă să guverneze timp de patru ani.

Atunci mai multă lume va avea certitudinea că Republica Moldova este pe un făgaş corect, că ideile noastre europene vor prinde fir nu doar în capitală, dar în fiecare localitate. Şi atunci tinerii vor dori să vină acasă, vor dori să se implice, vor dori să investească. Aceasta va crea condiţii ca Republica Moldova să se mişte, pas cu pas, timid, încet, dar într-o singură direcţie.

Sper că populaţia care este plecată temporar din Republica Moldova înţelege foarte bine această perspectivă a Republicii Moldova şi votul din 30 noiembrie va răspunde acestor aşteptări. Chiar şi opoziţia ar fi bine să înţeleagă şi să sprijine această idee. Trebuie să avem o ţară unită măcar într-o singură chestiune – integrarea europeană. Să creăm un fundament solid pentru a ne putea mişca înainte.”

Europa Liberă: Conform algoritmului Partidului Democrat îi revine şi Ministerul Economiei, şi Ministerul Protecţiei Sociale, şi alte ministere. Dar de ce vorbesc despre aceste două ministere? Pentru că acestea ar fi putut face mai mult ca să atragă moldovenii din străinătate acasă.

Dumitru Diacov: „Nu cred că un minister, chiar dacă este Ministerul Muncii, poate crea condiţii favorabile dacă ceilalţi vor sta deoparte.”

Europa Liberă: Câte locuri de muncă aţi reuşit să deschideţi?

Dumitru Diacov: „Este o statistică pozitivă. Dar impresia omului de rând este că nu s-au reuşit multe sau viaţa lui concretă nu s-a schimbat radical spre bine. Statistic noi suntem meşteri să venim cu fel de fel de cifre, care îmbunătăţesc PIB-ul, care cresc locuri de muncă ş.a.m.d. Dar, cum spun politologii, este important trendul care este în mintea fiecărui om.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, unul dintre obiectele de bază în economie este acela ca Republica Moldova să atragă un miliard de euro pe an sub formă de investiţii străine. Cum atrageţi acest miliard de euro?

Dumitru Diacov: „Este mai puţin important cum îl atragem. Îl atragem prin eforturi, prin seriozitate, prin stabilitate internă ş.a.m.d. Cel mai important este cum îl folosim şi dacă îl distribuim acolo unde se creează locuri de muncă, creează perspective pentru fiecare persoană. El trebuie să fie realizat eficient, trebuie să fie investit eficient, fiindcă noi ştim că majoritatea oamenilor care pleacă peste hotare pleacă oamenii din sate, care nu au locuri de muncă în aceste sate. Şi noi trebuie să ducem acea industrie la ţară, ca oamenii să aibă acolo locuri de muncă. Fiindcă în satele mari, cu patru-cinci mii de locuitori, unicul obiect industrial este barul local. Şi este inadmisibil ca să mai păstrăm această atmosferă de la sate.”

Europa Liberă: Alegătorii cred în aceste promisiuni pe care le fac concurenţii electorali, inclusiv PDM? Cât costă o promisiune?

Dumitru Diacov: „Noi ne îndeplinim obligaţiunile. Noi discutăm cu oamenii. Chiar acum am ieşit dintr-o sală cu oameni care au fost destul de receptivi la ceea ce vorbim noi. Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de clarificare strategică a cursului său de dezvoltare. Şi împreună cu ţările europene, împreună cu instituţiile europene trebuie să realizăm ca în Republica Moldova să fie mai multă ordine, să fie mai multă dreptate. Şi toate instituţiile, inclusiv instituţiile de drept, să funcţioneze corect.”

Europa Liberă: De ce nu aţi făcut până acum mai multă ordine, mai multă dreptate să fie, ca instituţiile să funcţioneze?

Dumitru Diacov: „Am făcut ceea ce am putut. Am făcut ceea ce a fost posibil de realizat. Din păcate, nu este un mare secret, cultura politică, tradiţiile politice încă lasă mult de aşteptat. Şi sper că acum, la sfârşit de mandat, avem dreptul moral să spunem că s-au lezat, experienţa partidelor din 2009 este una şi la 2014, şi înţelegerea partidelor politice, şi a subiecţilor implicaţi în guvernare este cu totul deosebită şi cu mult mai importantă.”

Europa Liberă: La PD a aderat fostul ministru al apărării Vitalie Marinuţa, el era exponentul guvernării cu viziuni pro-NATO. PD nu prea împărtăşeşte opţiunea pro-Alianţa Nord-Atlantică. Cum se împacă lucrurile?

Dumitru Diacov: „Nu Partidul Democrat s-a dus la domnul Marinuţa, domnul Marinuţa a venit la Partidul Democrat. Şi Partidul Democrat are o poziţie foarte clară şi în acest domeniu. Şi eu cred că domnul Marinuţa trebuie să se conformeze la discursul Partidului Democrat, la poziţiile Partidului Democrat. Eu nu cred că domnul Marinuţa a fost foarte radical. Au existat nişte mici diferenţe, cred că mai mult dictate de faptul că se găsea într-un anumit partid.”

Europa Liberă: Care este poziţia PD referitor la acest subiect?

Dumitru Diacov: „La care subiect?”

Europa Liberă: Apropierea Moldovei de NATO.

Dumitru Diacov: „Noi avem în Constituţie o prevedere foarte clară. Întrebaţi-i pe cei de la NATO, Statele Unite acum câteva zile au spus că ei respectă dreptul şi poziţia Republicii Moldova de a fi un stat neutru. Pentru a schimba Constituţia, trebuie să mergem la referendum. De aceea, se face foarte multă demagogie în jurul acestei chestiuni.”

XS
SM
MD
LG