Linkuri accesibilitate

Rusia absentează de la o întâlnire de planificare a Summit-ului Securității Nucleare


Fotografie de grup la summitul de la Haga în martie 2014
Fotografie de grup la summitul de la Haga în martie 2014

35 de țări, dar nu și Rusia, s-au angajat să transpună directivele nucleare internaționale în legislația lor națională și să asigure o transparență mai mare a instalațiilor lor nucleare.

Rusia nu s-a prezentat la o întâlnire de planificare a Summit-ului Securității Nucleare din 2016, au anunțat oficiali europeni și americani citați de AP, care scrie că eventuala neparticipare a Moscovei la summit ar fi o lovitură grea pentru planurile președintelui Barack Obama de a lăsa în urmă o lume mai puțin amenințată de pericolul armelor atomice.

Oficialii occidentali nu au putut spune de îndată dacă absența rușilor de la ședința de planificare a Summit-ului Securității Nucleare semnalează posibila boicotare a reuniunii de către Moscova, ale cărei relații cu Occidentul s-au tensionat mult din cauza crizei ucrainene, urmată de sancțiuni economice.

Dar chiar și pe termen scurt, scrie AP, neparticiparea rusească este semnificativă. De acum și până în primăvara anului 2016, când ar urma să aibă loc summit-ul, mai sunt programate numai trei întâlniri pregătitoare. Rusia este un actor global important și una din cele cinci puteri nucleare recunoscute oficial, așa că opiniile ei sunt cruciale pentru formularea agendei.

Președintele Statelor Unite Barack Obama a inițiat în 2010 o serie de summit-uri consacrate prevenirii intrării materialului nuclear în posesia teroriștilor. De atunci, numărul țărilor care au destul material nuclear pentru a construi o bombă atomică a scăzut de la 39 la 25.

La cel mai recent summit, ținut la Haga, 35 de țări s-au angajat să transpună directivele nucleare internaționale în legislația lor națională și să asigure o transparență mai mare a instalațiilor lor nucleare. La același summit mai multe țări s-au obligat la reduceri suplimentare: Italia, Japonia și Belgia au acceptat să-și diminueze stocurile de uraniu și plutoniu cu grad înalt de îmbogățire.

Au fost însă și pași înapoi, amintește AP. Rusia a strălucit prin absență de la acordul cu 35 de participanți, ca și China, India și Pakistan – toate țări cu arme nucleare.

Patrik Ventrell
Patrik Ventrell

Oficialii citați de AP sub condiția anonimatului au spus că la reuniunea de pregătire de luni 3 noiembrie, Rusia a fost singura mare absentă. Acest fapt a fost deplâns de Patrick Ventrell, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.

„În ce ne privește, ușa rămâne deschisă pentru ruși, la întâlniri viitoare”, a spus Patrick Ventrell. Întrebat dacă absența rusă semnalează un boicot, oficialul a răspuns: „Întrebați-i pe ei”.

AP nu a putut obține deocamdată un comentariu rusesc și scrie că absența Rusiei de la summit ar încuraja alte țări sceptice față de inițiativele nucleare americane să nu mărească transparența programelor lor nucleare. Iar un analist nuclear, Kenneth Luongo, a spus că până și absența rușilor de la ședința pregătitoare este „un semnal teribil și pune într-o lumină îngrijorătoare prioritățile Rusiei”.

Luongo, un fost consilier de rang înalt pe temele neproliferării, a spus că șansa diminuării pericolului terorismului nuclear este prea importantă pentru a juca cu ea „ping-pong politic”.

Rusia nu doar că are stocuri enorme de material nuclear, dar granița ei sudică este presărată cu radicali islamiști, a avertizat Luongo, adăugând că această chestiune nu merită să fie amestecată cu „interese politice meschine”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG