Linkuri accesibilitate

Leonid Litra: „După atâţia ani, R. Moldova trebuia deja să-şi rezolve problema votului geopolitic”


Valentina Ursu, de vorbă cu expertul şi analistul de la Kiev.

Polarizarea societăţii moldave în funcţie de opţiunea de dezvoltare externă, fie spre Uniunea Europeană, fie spre Uniunea Vamală, îi face pe tot mai mulţi observatori să creadă că votul din 30 noiembrie va fi unul geopolitic. Europa Liberă l-a întrebat pe expertul şi analistul de la Kiev Leonid Litra dacă acest vot geopolitic ajută sau dezavantajează statul care pendulează între Est şi Vest…

Leonid Litra: „După atâţia ani, Republica Moldova trebuia deja să-şi rezolve problema votului geopolitic. Marea întrebare în alegeri ar trebui să fi fost cea a reformelor ce ţin de economie, de dezvoltarea Republicii Moldova, şi nu cea în ce direcţie mergem. Pentru că s-a scurs destul de mult timp în care am fi trebuit să ne hotărâm. Aceste alegeri, acest vot geopolitic, de fapt, au o importanţă foarte mare şi ar trebui să mobilizeze într-o măsură mai mare prezenţa la vot, pentru că aceste alegeri, într-adevăr, vor marca semnificativ felul în care se va dezvolta Republica Moldova.”

Europa Liberă: Este implicat factorul extern în acest scrutin electoral din Moldova?

Leonind Litra
Leonind Litra

Leonid Litra: „Am impresia că da. Am văzut mai multe proiecte care au o componentă – Uniunea Vamală - care nu a existat până acum. Există senzația că acestea au fost create artificial. Vedem că pe unele posturi ruseşti apar feţele unor politicieni din Moldova. Este o publicitate indirectă. Ceea ce demonstrează că există o tendinţă a celor din afară să se includă cumva în ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, în campania electorală. Sper că până la urmă acest lucru se va întâmpla într-o manieră limitată, astfel încât să nu influenţeze voinţa adevărată a cetăţenilor din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dacă e să comparăm alegerile parlamentare din Rada Supremă din Ucraina şi alegerile parlamentare de la Chişinău, găsiţi mai multe asemănări sau diferenţe între felul cum e organizat scrutinul şi cum se vede finalitatea lui?

Leonid Litra: „Bineînţeles că dispoziţia a fost una cu totul diferită în campania electorală din Ucraina şi ceea ce văd în campania electorală din Republica Moldova. ceea ce este important să înţelegem în raport cu scrutinul din Ucraina este că cetăţenii ucraineni au simţit importanţa scrutinului şi au ieşit la vot inclusiv cei care se declarau dezamăgiţi. Marele risc pentru Republica Moldova este că mulţi dintre cei care au mai multe cunoştinţe, sunt mai bine informaţii despre ceea ce se întâmplă au ajuns să fie nemulţumiţi pentru că nu s-au adeverit aşteptările pe care le-au avut. Riscul este că oamenii care sunt bine informaţi şi care au atitudini preponderent pro-europene spun că nu vor ieşi la vot. Această tendinţă era şi în scrutinul din Ucraina. Dar până la urmă am văzut că oamenii au ieşit la vot. Ei au înţeles că o nemulțumire personală este mai puţin importantă decât soarta ţării în viitorii patru ani şi neparticiparea la scrutin îi va pune practic în imposibilitatea de a critica parlamentul. la acest capitol ucrainenii sunt un exemplu pentru alegătorii din Moldova. Şi trebuie să fim atenţi să nu cădem în aceeaşi spirală a nemulţumirilor în Moldova.”

Europa Liberă: Relaţiile Chişinăului cu Moscova, dar şi cu Bruxellesul vor evolua în funcţie de rezultatul alegerilor din 30 noiembrie?

Leonid Litra: „Moscova este foarte atentă la rezultatele alegerilor. Depinde de cum va arăta viitorul parlament şi guvern. Într-adevăr, de asta depinde relaţiile cu Rusia, deşi nu ar trebui. În mod ideal, ne-am dori să avem o relaţie cu Rusia previzibilă în orice condiţii şi cu orice guvern. Nu am văzut însă aceeaşi dorinţă din partea Rusiei. Bineînţeles că accentele depind de viitorul parlament şi guvern, dar chiar şi cu un guvern mai puţin pro-european, sau cu un guvern care pune accent mai mic pe reformele legate de integrarea europeană cred că relaţiile cu Rusia oricum vor fi dificile. Chiar şi PCRM când s-a aflat la guvernare a avut relaţii proaste cu Rusia. Pentru că să ai relaţii bune cu Rusia înseamnă să trădezi interesul naţional al Republicii Moldova. În momentul în care nu prea avem partide gata să facă acest lucru, cu excepţia unor formaţiuni recent lansate, sau a unor lideri care pleacă foarte des la Moscova şi care sunt totuşi marginali într-un fel, adică pot acumula voturi ca să treacă în parlament, dar nu suficiente ca să fie decisivi, cred că vom avea în continuare dificultăţi în relaţia cu Rusia.”

Europa Liberă: Relaţia moldo-comunitară se va dezvolta tot în funcţie de ce vor arăta rezultatele scrutinului parlamentar?

Leonid Litra: „Cred că această relaţie se va dezvolta mai curând în funcţie de dorinţa autorităţilor de a implementa reforme, mai cu seamă acele pe care şi le-a asumat Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere. Am văzut că mai mulţi actori politici din Moldova au obiecţii mai mult asupra părţii economice sau de comerţ din acord. Din fericire, nu am văzut obiecţii serioase la partea de cooperare politică sau la cea de reforme pe diferite segmente, ceea ce este un lucru bun. Relaţia cu UE va depinde foarte mult de dorinţa şi reuşita guvernării de a implementa reformele pe care şi le-a asumat benevol.”

XS
SM
MD
LG