Linkuri accesibilitate

Comentatorii români despre primul tur al alegerilor prezidenţiale


A doua zi după primul tur al alegerilor prezidențiale, cele mai multe comentarii discută situația românilor din străinătate, care au dorit să voteze și n-au putut. Au fost prea puține secții de votare; în anumite locuri s-au terminat prea devreme formularele de declarație pe propria răspundere, de care e nevoie atunci când nu votezi la circumscripția de domiciliu. În presa online e multă iritare, chiar revoltă pe această temă. Cristian Mureșan, masterand la Paris, scrie pe site-ul contributors că a strigat „Vrem să votăm!” alături de mii de români, „umiliți de un sistem pe care nu încetează să îl denunțe și care, în mare parte, i-a împins pe drumul exilului economic”. „Atunci când o orânduire vremelnică îți îngrădește un drept fundamental prevăzut în constituție, în speță acela de a-ti exercita votul, vorbim despre o democrație defectă, bolnavă, infestată de cancer”. El crede că e vorba de acte premeditate ale actualilor guvernanți și își îndeamnă colegii de generație să fie solidari pentru schimbarea situației. „Și-au pus în cap forțele vii din această țară și pentru asta trebuie să plăteasca (democratic). Suntem mai mulți decât cred ei, suntem destepți foc și le vom face mandatele un coșmar”, spune corespondentul contributors.

Răsvan Lalu, cercetător în spațiul german, consemnează pe același site cum s-a votat la München: trei, poate patru sute de mii de alegători români care trăiesc în sudul Germaniei au putut vota într-o singură secție, organizată la Consulat. „O batjocură”, „un scandal revoltător, o porcărie de nedescris”, sunt cuvintele sale.

Jurnalist la gandul.info, Liviu Iolu scrie că imaginile cu cozile interminabile de la secțiile din Londra, Paris, Berlin, Chişinău şi alte capitale europene nu au cum să fie șterse. Ele circulă deja pe rețelele de socializare și sporesc tensiunea unor alegeri prezidențiale care păreau lipsite de surprize. Turul al doilea va fi marcat de temperatura în creștere, pentru că ”niciun guvern, de orice culoare ar fi el, nu poate să-şi umilească cetăţenii în aşa hal şi să mai spere că acest fapt nu se va întoarce împotrivă-i”, scrie comentatorul. El observă și cât de cinic sună, în acest context, sloganul cu care și-a făcut campanie Victor Ponta, candidatul Partidului Social-Democrat: „Mândri că suntem români”.

Vladimir Tismăneanu, pe contributors, și Dan Tapalagă, pe hotnews, consideră că scorul primului clasat, social-democratul Victor Ponta, nu-i asigură o victorie certă în turul doi. În schimb, cele aproape cinci procente obținute de independenta Macovei ar conta ca o mare victorie. Cei care au votat-o au știut bine că Ponta este favoritul, că ea nu are șanse să intre în turul doi, dar au dorit să-și exprime opțiunea pentru un alt model de politician. Se deschide, scrie altcineva, un Răsvan Lalu, o „cale de evadare din marasmul actual”. E vorba nu de ideologie, ci de decență și discreție, de lipsă de stridență și de populism. Adică de un model occidental care ține de fapt de civilizație.

Pe spații mult mai mici, se scrie totuși astăzi și despre alegerile din regiunile separatiste din Estul Ucrainei. Cea mai mare atenție li se acordă în România liberă, unde un articol prezintă și supozițiile față de ce va face în continuare liderul rus Vladimir Putin: el ar fi ales să sfideze Occidentul, care, împreună cu Kievul, este pus în situația de a opta: confruntare militară sau transnistrizarea Ucrainei.

XS
SM
MD
LG