Linkuri accesibilitate

Ce aşteaptă tinerii de la alegerile din 30 noiembrie?


...şi de la politicienii ce luptă pentru a-i reprezenta în Parlament? Un vox populi pe străzile capitalei R. Moldova.

Pentru că vremea frumoasă predispune la discuţii, majoritatea tinerilor s-au arătat dispuşi să răspundă întrebărilor electorale. Aşa am aflat că mulţi încă nu au decis pentru cine să-şi dea votul la alegerile din 30 noiembrie. Printre ei şi Nina, o tânără mămică: „În Moldova, în primul rând, nu este regulă. În al doilea rând, avem nevoie de salarii bune. Ce viitor este aici? Nu avem şcoală bună. În plus, din păcate, banii rezolvă tot. Dacă ai bani, intri unde vrei, dacă nu ai bani, îţi sunt închise toate uşile. Tineretul trebuie să lucreze, nu să stea acasă. Dar lucrurile sunt invers. Cei bătrâni lucrează, dar tinerii merg pe unde vor.”

Europa Liberă: Poate pentru că nu sunt locuri de muncă?

Nina: „Exact, eu, bunăoară, lucrez dădacă. Am un salariu de 800 de lei. Ce salariu este acesta? Nu-i salariu bun. Eu am foarte mulţi cunoscuţi plecaţi peste hotare.”

Europa Liberă: Ce i-a împins să plece din ţară?

Nina: „Salariile mici şi sărăcia.”

O altă tânără, Elena, constată cu amărăcine că în goana după voturi, mulţi politicieni promit tinerilor marea şi sarea, promisiuni care rămân fără acoperire după campania electorală: „Învăţământul, medicina, să nu fie corupţie, acestea sunt problemele cele mai importante.”

Europa Liberă: Această corupţie descurajează tinerii?

Elena: „Pe mine, personal, da. Este imposibil ca astfel de persoane să fie în Republica Moldova, dar aproximativ toţi sunt aşa. Sincer, la alegeri voi merge, dar pe cine nu aş vota, ei oricum la sine se vor gândi şi doar mai apoi la tineri.”

Impresia generală pe care mi-a lăsat-o discuţia cu tinerii a fost că tabăra indecişilor pentru alegerile din acest an este una impunătoare. Problema, cred tinerii Radu şi Nicoleta, este că oamenii au deja imunitate la ceea ce numesc ei promisiuni deşarte: „Vrem să schimbăm ceva pentru noi, pentru viitorul nostru, pentru copii.”

Europa Liberă: Care sunt aşteptările Dvs, Radu, de la viitoarea Guvernare?

Radu: „Să arate în scris sau verbal toate investiţiile din bugetul Uniunii Europene care sunt cheltuite în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Sugeraţi că nu există transparenţă?

Radu: „Desigur, se vede acest lucru cu ochiul liber.”

Europa Liberă: Nicoleta, Dvs v-aţi dori anii viitor să-i petreceţi în Moldova?

Nicoleta: „Da!”

Europa Liberă: Dar v-aţi gândit vreodată să plecaţi?

Nicoleta: „Desigur. Chiar sora mea a revenit de peste hotare ca să se stabilească aici şi nu a rezistat. A stat şase luni şi apoi a plecat înapoi.”

În stradă discut şi cu Mihai, un tânăr revenit recent de la Madrid, Spania. Îl întreb ce ar trebui să se schimbe în Republica Moldova astfel încât el să nu mai fie nevoit să câştige o bucată de pâine peste hotare: „Să se schimbe salariile, în primul rând, ca să nu plece lumea. Să se facă drumurile.”

Europa Liberă: Suntem în campanie electorală. Credeţi că partidele, indiferent care ar fi, se gândesc la tineri?

Mihai: „Eu cred că niciun partid nu se gândeşte la noi. Pur şi simplu nu avem noroc de conducere.”

Europa Liberă: Veţi ieşi la vot?

Mihai: „Clar că o să ies. Dar o să mă gândesc pe cine să votez, că nu-i prea cunosc bine.”

Un studiu realizat în acest an de Consiliul Naţional al Tinerilor constata că Republica Moldova pierde anual circa şase milioane de lei din impozite, ratate din cauza şomajului în rândul tinerilor. Pe termen lung, economia va avea şi mai mult de suferit dacă forţa de muncă tânără va fi ignorată de guvernanţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG