Linkuri accesibilitate

În ajun de alegeri la mijloc de mandat în Statele Unite


Marea miză a alegerilor din Statele Unite este controlul asupra Senatului.

Marți in Statele Unite au loc alegeri pentru camerele legislative federale si locale si pentru anumite pozitii din executiv, la nivelul statelor. Despre miza acestui scrutin dintre prezidentiale în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Marea miza a alegerilor de miine din Statele Unite este controlul asupra Senatului. Starea generala a populatiei este de nemultumire fata de prestatia politicienilor din ambele partide. In prezent, democratii au presedintia si Senatul, in timp ce republicanii conduc Camera Reprezentantilor. In acest din urma for legislativ, se anticipeaza ca republicanii vor cistiga citeva locuri. Soarta Senatului ar putea ramine neclara – pina la doua luni - daca in Louisiana si Georgia vor fi necesare cite un al doilea tur de scrutin. In Alaska, daca rezultatul e strins ar putea lua citeva zile pina sa fie numarate voturile. Iar daca in Kansas cistiga independentul Greg Orman, ramine de vazut daca acesta se va alia cu democrati sau republicani.

Cursele pentru posturi de guvernator sint anul acesta mai strinse ca niciodata. In Camera Reprezentantilor, lucrurile sint clare fiind anticipat ca republicanii vor cistiga in plus intre 8 si 15 locuri. In Senat, de la bun inceput democratii pareau in pericol. In plus, republicanii si-au ales cu atentia si moderatie candidatii, pentru a putea prelua controlul. Si acum, cu o zi inainte de alegeri, republicanii sint favoriti sa cistige locuri in Virginia de Vest, Dakota de Sud, Montana si Arkansas, unde ar putea sa-l invinga pe democratul Mark Pryor. In Louisiana, senatoarea democrata Mary Landrieu va cistiga primul tur, pentru ca votul republican este impartit intre doi candidati. Dar ea nu e favorita in turul doi, unde probabil il va infrunta pe republicanul Bill Cassidy.

Daca toate cursele mentionate sint ajudecate de republicani, asta le-ar oferi cinci locuri in plus. Dar mai sint alte patru state, cu senatori democrati in care alegerile sint echilibrate: Alaska, Carolina de Nord, Colorado si New Hampshire. Cursele din Colorado si Iowa sint probabil cele mai echilibrate si ar putea decide controlul. In Iowa, recente sondaje il dau invingator pe republicanaul Joni Ernst, ajutat si de faptul ca presedintele Obama este foarte nepopular in statul care acum sase ani i-a lansat candidatura. In Colorado, senatorul democrat Udall ar putea pierde pentru ca intimpina dificulati sa-si motiveze electoratul. Si republicanii au locuri care se vad amenintate in Georgia si Kansas.

XS
SM
MD
LG