Linkuri accesibilitate

Republica Belarus a suspendat de la 1 noiembrie importurile de carne şi produse din carne de porc din R. Moldova


Belarus a suspendat de la 1 noiembrie importurile de carne şi produse din carne de porc din Republica Moldova, informează Moldpres, citând un comunicat al instituţiei sanitare belaruse. Autoritățile belaruse precizează că întreprinderilor moldoveneşti au fost inspectate de către experţi din Rusia şi Belarus în perioada 13-17 octombrie și că s-ar fi constatat „grave încălcări sistemice a standardelor şi normelor veterinar-sanitare” stabilite în cadrul Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan.

Rusia a supendat deja importul de carne și produse de carne pe 27 octombrie. Un embargo similar a fost impus si importurilor din Muntenegru.

Comentând embargoul rusesc, ministrul agriculturii Vasile Bumacov declara Europei Libere la 23 octombrie că nu este decât „o chestiune politică”. Bumacov a mai spus că toate embargo-urile impuse în ultimul timp de Rusia nu au un scop economic, ci unul politic, de a agrava şi mai mult diviziunile din societatea moldovenească. Tot ministrul agriculturii declara Europei Libere că producătorii de carne nu vor fi despăgubiți de stat ca cei de fructe, afectați de asemeni de embargoul rusesc.

Exporturile de carne şi preparate din carne, precizează Moldpres, s-au ridicat în opt luni ale acestui ani la 22,3 milioane de dolari SUA, în creştere mai mult decît dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aproape sută la sută din exporturi au fost orientate spre piaţa CSI, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG