Linkuri accesibilitate

Cetățeni bulgari luptă alături de gruparea Statul Islamic


Steagul grupării Statul Islamic la pe un deal la granița dintre Siria și Turcia, 24 septembrie 2014.
Steagul grupării Statul Islamic la pe un deal la granița dintre Siria și Turcia, 24 septembrie 2014.

Ministrul apărării de la Sofia a avertizat că jihadiștii din gruparea Statul Islamic reprezintă o amenințare reală la adresa Bulgariei.

Velizar Șalamanov, ministrul bulgar al apărării, care a anunțat că cetățeni bulgari ar lupta alături de organizația Statul Islamic, nu a oferit amănunte, dar se știe însă că în urmă cu cîteva săptămâni un bulgar a fost arestat în Spania împreună cu alți nouă teroriști.

Ministrul a avertizat că jihadiștii din gruparea Statul Islamic reprezintă o amenințare reală la adresa Bulgariei. Opinia este împărtășită de mai mulți experți în problemele securității și ale lumii arabe. Ei au comentat harta cu pretenții teritoriale ale teroriștilor. Până la 2020, gruparea Statul islamic intenționează să cucerească teritoriile din Balcani care au aparținut Imperiului turc.

Expertul în probleme arabe Kiriak Țonev a afirmat că în Bulgaria ar exista deja celule ale acestei organizații de la care ne putem aștepta la acte teroriste. Țonev mai spune că ameninţarea teroriștilor este mare pentru că gruparea acoperă o zonă extinsă din Asia Centrală până în Africa de Nord, Balcani şi Spania.

Potrivit lui Ţonev, asimilarea forţată a minorității turce din Bulgaria prin schimbarea numelor turce cu unele bulgare, în perioada 1985-1989, continuă să împingă unii musulmani la acțiuni radicale.

El a mai afirmat că mai multe persoane care luptă pentru gruparea Statul Islamic au fost tratate în spitale din Bulgaria. Unele dintre ele au fost în ţară înainte de a se implica în luptă şi s-au întors apoi în Bulgaria.

În ultimii ani, justiția bulgară a încercat să neutralizeze mai multe celule ale islamului radical. Legat de aceasta în orașul Pazardjik au avut loc proteste ale islamiștilor care au chemat la jihad.

Liderul sprijitual al musulmanilor bulgari a condamnat aceste acțiuni declarând că radicalii reprezintă o mică parte din comunitatea musulmană.

Pericolul terorist a crescut împreună cu valul de refugiați care pătrund în țara prin frontiera turcă, de regulă fără documente de identitate. Numărul acestora s-a triplat în ultimele luni.

Există temerea că retragerea de la Afganistan a militarilor din țările membre NATO ar putea fi urmată de un nou val de refugiați.

XS
SM
MD
LG