Linkuri accesibilitate

Diggs Duke


O structură componistică perfectă, în care nici un sunet nu e în plus.

„Oameni care nu-și trăiesc viețile urmărind să obțină cantități excesive de bani”, asta scrie, doamnelor și domnilor, în dreptul rubricii „influențe” din pagina de pe Facebook a muzicianului de jazz și soul american Diggs Duke.

Diggs Duke e din localitatea Gary, statul american Indiana. Înainte de a se stabili la Washington DC, a studiat la Northeastern University din Boston, la Berklee College of Music și la New England Conservatory.

Un om cu solide studii muzicale academice deci, și în același timp a one man band, cum spune englezul, un om orchestră, o orchestră la purtător cum ar veni - instrumentist, cântăreț și compozitor, Diggs Duke cântă la bas, saxofon, clarinet, ghitară, clape, tobe și voce în majoritatea pieselor de pe cele cele cinci albme EP (extended play), cele două albume single, lansate pînă acum, și pe LP-ul (album long play) „Offering For Anxious” apărut în 2013 la Brownswood Recordings, casa de discuri a faimosului disc-jockey britanic Gilles Peterson de la BBC, cel despre care se spune că a inventat termenul de acid jazz.

Un fel de acid jazz pare să cânte și Diggs Duke, iar în partiturile vocale ale pieselor sale se găsește acel element etern al sunetului soul, din anii 1970, clasicizat deja, și amestecat cu trecerea timpului în toate genurile muzicale moderne, atît cele din mainstream (mai ales din America) hip-hop, rap, și rythm&blues, dar și în underground (mai ales în Europa) - e faimos de-acum albumul „Soul Strata”, al lui I-Wolf, pseudonimul lui Wolfgang Schloegl, unul din foștii membri ai trupei Sofa Surfers de la Viena.

Piesele lui Diggs Duke sînt scurte bijuterii vocal-instrumentale al căror echilibru între poeme, voce și instrumente e unul delicat și riguros, într-o structură componistică perfectă, în care nici un sunet nu e în plus.

Noi ascultăm acum „Secrets Seem Rehearsed”, de pe albumul EP „The Upper Hand & Other Grand Illusions”, lansat de Diggs Duke în 2014.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG