Linkuri accesibilitate

Acord semnat la Bruxelles: Ucraina va avea gaze peste iarnă


Ministrul rus al energiei Aleksandr Novak și omologul său ucrainean Iuri Prodandupă semnarea acordului la Bruxelles
Ministrul rus al energiei Aleksandr Novak și omologul său ucrainean Iuri Prodandupă semnarea acordului la Bruxelles

Gazprom tăiase deja încă din luna iunie livrările către Ucraina.

După șapte runde de negocieri tensionate, ultima fiind săptămâna aceasta la Bruxelles, în ședințe maraton, Ucraina și Rusia au ajuns, prin medierea Uniunii Europene, la un acord în chestiunea livrărilor de gaz pentru iarna aceasta.

E vorba de un pachet de 4,6 miliarde de dolari care acoperă perioada începând de acum și până la sfârșitul lunii martie 2015.

Ucraina își va plăti datoria precedentă de 3,1 miliarde de dolari în două tranșe, până la sfârșitul anului, așteptând un arbitraj în fața unei instanțe juridice din Suedia în legătură cu suma reală. Provizoriu, acea sumă fusese stabilită pe baza prețului anterior de $268,5/ 1000m3.

Rusia va furniza de acum înainte gaz Ucrainei pe baza unor plăți lunare, la un preț de $385/ 1000m3, Ucraina putând comanda oricât dorește, din moment ce plățile sunt regulate. Ucraina urmărește să comande până la sfârșitul anului gaz în valoare de 1,5 miliarde dolari.

Gazprom tăiase deja încă din luna iunie livrările către Ucraina. Moscova a făcut permanent aluzii, din ce în ce mai insistente, la faptul că Uniunea Europeană ar putea plăti datoria gazieră a Kievului. In urma negocierilor tripartite, Kievul va primi așadar suport financiar din parte UE, dar şi a Fondului Monetar Internaţional.

Rusia și Ucraina au semnat acordul asupra livrărilor de gaze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:56 0:00

„Prin acest acord”, a declarat comisarul european Günther Oettinger, „se asigură alimentarea cu gaze pe timpul iernii a Ucrainei dar şi a ţărilor din Uniunea Europeană din vecinătate.”

Înţelegerea a fost semnată de miniştrii energiei din Rusia şi Ucraina, Aleksandr Novak, şi Iuri Prodan, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, pentru care aceasta a fost ultima activitate în fruntea Comisiei UE.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG