Linkuri accesibilitate

La dispariția unui om politic și ziarist pro-democrat: Constantin Tănase (1949-2014)


S-a stins din viaţă un patriarh al presei din Republica Moldova.

Jurnalistul Constantin Tănase a încetat din viață joi, 30 octombrie, la vârsta de 65 de ani, după o suferință de mai multe săptămâni.

Originar din Nemțeni, raionul Hâncești, Constantin Tănase a studiat Facultatea de Litere a Universității Ion Creangă din Chișinău.

A fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în 1991-1993, iar în 1996 a fost consilier prezidențial. În presă numele său a fost asociat mai ales cu ziarul „Flux”, în a cărui conducere a fost între 1997-2001, iar din septembrie 2001 cu ziarul „Timpul”, pe care l-a lansat și l-a condus. O evocare semnată de Vasile Botnaru.

S-a stins din viaţă un patriarh al presei din Republica Moldova, cel care încerca cu disperare să o ajute să-şi capete, de fapt să îşi recapete identitatea.

Este greu să ne imaginăm că de acum încolo Constantin Tănase o să tacă, că nu le va purta de grijă concetăţenilor pe care îi avertiza, cu nervii întinşi ca strunele, că prea s-au apropiat de Groapa cu lei.

Oare de ce şi-a intitulat astfel ultima carte?

Chiar şi adversarii stilului său necruţător şi pătimaş s-ar putea să-i deplângă tăcerea, chit că adulatorii de meserie vor încerca să o umple.

Constantin Tănase şi-a întrerupt misiunea, pe care nu avea cum să nu o vadă ca pe una donquijotescă, fără să se asigure că are cine să o ducă, dacă nu până la capăt, măcar mai departe...

Cuvintele evazive, eufemistice, pe care se cuvine să le spunem când moare un om, nu au cum să redea adevărata dimensiune a pierderii pe care o trăiesc rudele, prietenii, colegii, și discipolii lui.

Patriarhul ne-a pus la încercare, voind să vadă cum ne vom descurca fără el.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG