Linkuri accesibilitate

Rusia şi Ucraina au semnat acordul care asigură livrarea de gaze ruseşti pînă în martie 2015


La Bruxelles, Rusia şi Ucraina au semnat acordul care asigură livrarea de gaze ruseşti în timpul iernii. În baza acordului mediat de Uniunea Europeană, Ucraina plăti 1,45 de miliarde de dolari în contul datoriei sale „istorice” la „câteva zile” după ce Rusia reia livrarea de gaze sistată vara aceasta, la mijlocul lunii iunie.

Comisarul european pentru energiei Günther Oettinger a mai informat că Rusia, pe de altă parte, va reduce „imediat” cu 100 de dolari preţul gazului la 385 de dolari mia de metri cubi.

Ucraina va plăti în avans pentru gazul rusesc, iar până la sfârşitul anului îşi va achita şi restul datoriei de 1,65 de miliarde de dolari. Kievul va primi suport financiar din parte UE şi Fondului Monetar Internaţional.

Prin acest acord, a declarat comisarul Oettinger aflat la sfârşitul mandatului, se asigură alimentarea cu gaze pe timpul iernii a Ucrainei, dar şi a ţărilor din Uniunea Europeană din vecinătate. Înţelegerea a fost semnată de miniştrii energiei din Rusia şi Ucraina, Alexader Novak, şi Iuri Prodran, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barosso.

XS
SM
MD
LG