Linkuri accesibilitate

Competiție strînsă între republicani și democrați pentru controlul Senatului american


Vedere a Colinei Capitoliului la Washington
Vedere a Colinei Capitoliului la Washington

Dacă republicanii ar prelua complet controlul parlamentar, ultimii doi ani ai președinției Obama ar deveni foarte grei.

In alegerile din Statele Unite de saptamina viitoare, o intrebare este cruciala: vor pierde sau nu democratii Senatul? Despre sansele unei asemenea posibilități în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Este sigur ca republicanii vor mentine controlul in Camera Reprezentantilor. Senatul insa este incert. Republicanii sint favoriti sa preia controlul, dar exista o doza de nesiguranta. In acest ciclu electoral, democratii au de aparat 21 de locuri, fata de numai 15 pentru republicani. La inceputul campaniei, mai putin de jumatate din locurile democratilor erau considerate sigure. Tot atunci, popularitatea presedintelui Obama era in scadere.

Alegerile de la mijlocul mandatului prezidential sint de obicei grele pentru partidul presedintelui si acest an nu e o exceptie. Dar acum, cu citeva zile inainte de scrutin, nu mai putin de zece dintre cursele pentru Senat sint prea strinse pentru a se putea anticipa rezultatul. Nu este imposibil ca democratii sa reuseasca sa mentina controlul in Senat, chiar daca republicanii continua sa ramina favoriti.

Primul motiv este faptul ca, anticipind furtuna care avea sa vina democratii au adunat mai multe fonduri de campanie, foarte devreme. Asta a ajutat ca anumiti senatori democrati sa porneasca cu un avantaj. In plus, nemultumirea populara nu-i vizeaza doar pe democrati, populatia este sceptica cu privire la ambele partide.

Trei dintre locurile detinute de republicani sint incerte. In cursele pentru guvernatori, un titular al postului – Tom Corbett, republican din Pennsylvania – va pierde probabil si sase alti republicani, din Kansas, Georgia, Florida, Wisconsin, Michigan si Maine – sint in curse forte strinse.

La democrati, guvernatorii din Connecticut, Colorado si Illinois sint in pericol sa-si piarda posturile. Dar Casa Alba este ingrijorata pentru Senat. Daca republicanii ar prelua complet controlul, ultimii doi ani ai presedintiei Obama ar deveni foarte grei.

In Camera, republicanii isi vor mari probabil avantajul cu circa zece locuri. In mod normal este lesne de imaginat cum republicanii ar putea prelua cele sase locuri de care au nevoie pentru a controla Senatul. Dar este posibil si sa nu reuseasca sa o faca, in special pentru ca democratii dispun de un aparat de campanie bine pus la punct.

Doua state in care cursele sint echilibrate, Louisiana si Georgia ar putea sa complice si mai mult situatia pentru ca in cazul in care nici un candidat nu obtine majoritatea, alegerile au un al doilea tur, in primul caz la 6 decembrie, iar in al doilea la 6 ianuarie.

O alta statistica, de data aceasta ingrijoratoare pentru democrati este ca de obicei, cursele echilibrate nu sint adjudecate in mod relativ egal de ambele partide, in ultimele opt cicluri cite un partid si-a adjudecat 70% dintre ele. Doar pentru ca exista multe alegeri strinse nu inseamna ca democratii pot conta sa cistige un mare numar dintre ele.

XS
SM
MD
LG