Linkuri accesibilitate

Băsescu şi unirea cu R. Moldova (Adevărul)


Mai e o singură zi de campanie electorală în România (România liberă)

„Băsescu, declarație după declarație pentru unirea cu Republica Moldova” este titlul articolului care prezintă în Adevărul interviul cu președintele României difuzat de postul Moldova 1 al televiziunii publice de la Chișinău şi realizat de corespondenta Europei Libere Liliana Barbăroșie. Opiniile exprimate acolo sunt puse în legătură cu discursul ținut de Traian Băsescu la Carei, de Ziua Armatei Române, când a reafirmat că trecerea Prutului, în al doilea război mondial, nu a fost o greșeală. Adevărul reproduce principalele idei ale președintelui român, în mod special dorința sa ca unirea României cu Republica Moldova să aibă loc, pentru că, a spus domnia sa, „eu nu renunţ la teoria că suntem un popor în două state independente”. În același timp, Băsescu a subliniat că unirea nu se poate face „nici cu forţa, nici cu amăgiri, acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă românii de pe ambele maluri ale Prutului vor dori acest lucru”. Adevărul îl citează pe președinte cu afirmația că susținerea românilor față de unire este masivă, de circa 80%, dar că lucrurile stau diferit dincolo de Prut. În același articol, cotidianul românesc relatează și despre o dezbatere organizată de Facultatea de Sociologie a Universității din București, despre contextul geopolitic actual şi eventualitatea aderării Republicii Moldova la NATO. Sunt adăugate și concluzii ale celui mai recent sondaj de opinie din Moldova, privind eventuala unire: 52% ar fi mai mult sau mai puțin de acord, față de numai 31% în 2011.

Evenimentul zilei și Adevărul prezintă o analiză realizată de experți britanici în cadrul Centrului Strategic Euro-Asiatic de Informaţii. Analiza susține că Rusia se pregătește să declanșeze o ”primăvară rusească”, cu ajutorul unor state central și est Europei: Ungaria, Cehia, Serbia sau Bulgaria. Sunt ”eforturi de șubrezire din interior a Uniunii Europene”, iar vârful de lance ar urma să fie Ungaria. Regimul Viktor Orban a dat deja semnale care confirmă: a împrumutat 10 miliarde de euro de la Rusia, a pus la îndoială eficiența sancțiunilor europene aplicate Moscovei și reneagă democrația liberală. Premierul Orban și-a exprimat admirația pentru sistemul politic rusesc. Ungaria se străduiește să facă posibil proiectul South Stream și deja a refuzat să alimenteze cu gaze Ucraina. Evenimentul zilei explică și care ar fi oferta personalizată a Moscovei pentru Budapesta: sprijin pentru politica lui Viktor Orban în teritoriile locuite de o majoritate etnică maghiară, cum sunt cele din centrul României sau din vestul Ucrainei.

Mai e o singură zi de campanie electorală în România. Duminică se va vota pentru un nou președinte. Editorialul României libere discută impactul ofensivei anticorupție declanșată în ultimele săptămâni de Direcția Națională anticorupție, dar mai ales șansele ca această ofensivă să nu fie abandonată după alegeri. Rezultă că un singur candidat ar putea garanta continuarea ofensivei: independenta Monica Macovei. În tabăra social-democraților, cam toată lumea așteaptă cu inima strânsă o victorie a lui Victor Ponta, altminteri vor continua să cadă capete. Nici liberalul Klaus Iohannis nu pare foarte hotărât pe acest subiect, constată editorialista, iar ultimul mare dosar aflat pe tapet - dosarul achiziției de licențe Microsoft pentru structuri de stat - pare să arunce o umbră și asupra candidatei Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea. Fostul ei soț este deja arestat în acest dosar.

XS
SM
MD
LG