Linkuri accesibilitate

Printre fostele ţări sovietice, PCRM a rămas un „gigant” doar în Moldova (Nicolae Negru/Politicon)


Munca la negru în R. Moldova este un fenomen de proporţii (studiu German Economic Team citat de MoldStreet)

Radio Chişinău anunţă că ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, a fost demis printr-un decret semnat de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Prin decrete similare Petro Poroşenko i-a mai demis pe ambasadorul ucrainean în Letonia, Anatoli Oliinik, şi pe ambasadorul Ucrainei în Canada, Vadim Pristaiko, notează radiodifuzorul, care mai aminteşte că pe 16 octombrie în Ucraina a intrat în vigoare legea lustrației.

Legea respectivă prevede că persoanele care au deținut funcții de conducere mai mult de un an în timpul mandatului ex-președintelui Victor Ianukovici urmează a fi demise în decurs de zece zile de la intrarea în vigoare a legii.

Postul de radio Deutsche Welle citează totuşi o declaraţia făcută de Serghei Pirojkov în calitate de ambasador al Ucrainei la Chişinău. Diplomatul spune că-şi doreşte ca Republica Moldova să repete, pe 30 noiembrie, performanța Ucrainei de alegere în Parlament a unei majorităţi pro-europene.

Diplomatul crede că în Moldova situația e totuşi mai complicată: forţele pro-europene şi cele care pledează pentru apropierea de Rusia se bucură de sprijin aproape identic, iar opoziţia, se comportă agresiv, se bucură de simpatia populaţiei. Este citat şi ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Ion Stăvilă, care a spus pentru postul german că votul pro-european pronunțat din Ucraina facilitează parcursul european al Republicii Moldova și va contribui la soluționarea diferendului transnistrean. „Republica Moldova va avea alături o Ucraină prietenă, un partener şi un aliat de încredere în realizarea aspiraţiilor europene. Împreună, două ţări vecine, situate în această zonă geopolitică sensibilă, se vor putea sprijini reciproc”, crede diplomatul moldovean.

Într-o analiză de pe portalul Politicon, Nicolae Negru scrie că eşecul răsunător al comuniştilor ucraineni în alegeri face lumea să-şi arunce privire spre alte „dislocaţii” ale comuniştilor din spaţiul ex-sovietic, începând fireşte cu Moldova unde comuniştii se simt încă foarte bine, şi să se gândească la ce efecte pot produce aici rezultatele alegerilor ucrainene. Printre fostele ţări sovietice, Partidul Comuniştilor a rămas un „gigant” doar în Moldova – constată autorul – situându-se pe primul loc în preferinţele electoratului. Sunt moldovenii mai nostalgici decât fraţii lor de captivitate sovietică, se întreabă pe finalul articolului său Nicolae Negru.

Circa 31% din populaţia încadrată în muncă - angajată informal şi peste 15 miliarde de lei (sau 30 la sută din valoarea naţională a remuneraţiilor) – rămase în afara procedurilor legale. Se întâmpla în Moldova, potrivit unui studiu realizat de experţii Ulrike Bechmann şi Jorg Radeke de la German Economic Team în Moldova. Portalul MoldStreet, care citează cercetarea, scrie că munca la negru în Republica Moldova este un fenomen de proporţii. În consecinţă, statul pierde anual venituri din contribuţiile fiscale şi contribuţiile sociale în valoare combinată egală cu 5,65 miliarde lei sau 16,4% din venituri.

O altă constatare alarmantă făcută de jurnaliştii de la aceeaşi publicaţie - taxa pe valoarea adăugată (TVA) este una dintre cele mai „fierbinţi” zone în ceea ce priveşte evaziunea fiscală, iar rambursările ilegale de TVA costă republica Moldova miliarde de lei anual. Fenomenul chiar se extinde, fiind facilitat şi de unele acţiuni ale autorităţilor, scrie portalul. Este dat exemplul restituirii de TVA la exportul produselor din tutun prin intermediul poştei. Guvernul s-a pomenit că este obligat să restituie TVA de milioane de lei pentru astfel de livrări.

Reporterii portalului Noi.md relatează despre o „captură” a inspectorilor sanitar-veterinari din orașul Orenburg, Federaţia Rusă - 20 de tone de mere din Republica Moldova care ar fi încălcat condiţiilor de embargo impus de Moscova la importul de fructe. Inspectorii ruşi cred că merele din Republica Moldova au tranzitat Belarus şi ar fi trebuit să ajungă în Kazahstan, prin urmare importatorul nu ar fi respectat traseul stabilit. Aşa că merele au fost trimise în Kazahstan, iar comerciantul care a încălcat embargoul a fost amendat.

Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova, este prezent pe Unimedia cu un interviu în care spune că reformarea Justiției și eradicarea corupției sunt procese care durează, iar rezultatele nu devin imediat vizibile și sesizabile. Diplomatul a menționat că în România, până la primele „rezultate spectaculoase”, totul a durat un deceniu. Astfel, potrivit ambasadorului, prima lecție pe care Republica Moldova trebuie să o asimileze este că procesul este de durată. „Republica Moldova nu este un stat izolat, care să nu vadă ce se întâmplă în jurul lui. Mulți cetățeni ai Republicii Moldova trăiesc în Occident, realizează cum ar putea fi țara lor dacă s-ar reforma cu mai mult curaj și cu mai multă intensitate”, a spus Marius Lazurcă.

În cadrul unui interviu publicat în „Ziarul de Gardă”, Pavel Postică, director de program la Asociaţia Promo-Lex, constată că principala tendinţă a acestui scrutin este încercarea partidelor politice şi a concurenţilor electorali de a profita de carenţele legislaţiei privitoare la activitatea partidelor politice şi desfăşurarea campaniei electorale. Întrebat ce forme noi de corupere a alegătorilor au apărut în această campanie, juristul a spus că până la acest moment, concurenţii electorali practică o influenţă indirectă asupra alegătorilor. „Concerte electorale, cadouri cu tentă electorală până la înregistrarea în calitate de concurent electoral, activizarea diverselor organizaţii neguvernamentale şi de binefacere, fundaţii care se concentrează pe activităţi de suport pentru categorii sau domenii ce necesită intervenţii financiare. Vreau să zic doar că în momentul de faţă concurenţii sunt inventivi şi activează la limita celor permise de lege sau, din contra, la limita celor sancţionate de lege”, a declarat Pavel Postică.

Jurnaliştii „Ziarului de Gardă” scriu că Victor Şelin, businessmanul din fruntea Blocului Electoral „Alegerea Moldovei - Uniunea Vamală” şi singurul sponsor oficial de până acum al acestei formațiuni politice, îndeamnă cetățenii R. Moldova să voteze împotriva partidelor pro-europene și să aleagă, la 30 noiembrie 2014, Rusia, deși, susţin autorii, „mega-afacerile pe care le patronează și care-i oferă bani mulți, inclusiv și pentru campania electorală, se dezvoltă pe spatele unor renumite brand-uri europene, iar mai nou, și americane”.

Editorialistul Victor Ciobanu analizează într-o tonalitate critică pe pagina web a „Ziarului Naţional” rezultatele studiului realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” potrivit căruia ponderea economiei neobservate a fost în creștere permanentă în Republica Moldova și a crescut de la 10% în 2007 la 28% din PIB în 2013:

„De unde au luat experții de la „Expert-Grup” cifra de 10% pentru 2007? Cum au ajuns la concluzia că economia tenebră crește? Și încă permanent?! Este adevărat că economia tenebră deocamdată mai are o pondere mare - suntem în tranziție. Dar aceasta scade. Evident. Iar cifra enunțată de 10% este caracteristică țărilor dezvoltate. Am putea s-o folosim drept obiectiv și să ne mișcăm în direcția respectivă. Dintre Gambia și Nicaragua - spre țările civilizate.”

XS
SM
MD
LG