Linkuri accesibilitate

„Femeia reuşeşte să rezolve problemele acasă şi să conducă şi ţara”


La Cimişlia, despre rolul femeilor în politică.

Majoritatea parlamentară de astăzi a promis stabilirea unor cote minime de reprezentare a femeilor în funcţiile de demnitate publică, dar s-a ţinut de cuvânt numai pe jumătate – a adoptat numai în prima lectură legea promisă organizaţiilor de apărare a drepturilor femeilor. Când au amânat-o, lideri parlamentari şi-au exprimat convingerea că şi fără lege partidele politice vor include multe femei pe listele electorale pentru alegerile din 30 noiembrie. O analiză sumară a acestor liste arată că femei sunt mult mai puţine decât bărbaţi, iar dacă sunt, ocupă mai ales locuri fără şanse de accedere în Parlament. Aflată într-o vizită în oraşul Cimişlia, Diana Răileanu a întrebat localnicii ce cred ei despre rolul femeii în politică:

În după amiaza zilei de miercuri am zăbovit în preajma gării auto din Cimişlia, locul în care oamenii aşteaptă fără mare grabă autobuzele, prin urmare au timp să stea la taclale. În mulţime îmi atrag atenţia două femei, care îşi împărtăşeau din nevoile gospodăreşti. Schimbând cu ele câteva vorbe, le întreb dacă şi-ar da votul pentru un partid care promovează doamnele în funcţii de conducere:

Gara auto din Cimişlia
Gara auto din Cimişlia

Lidia: „Da, mi-aş da votul, numai să nu fie ca cei de acum, care au promis, au promis, dar nu au făcut nimic. Acum iar vor alegeri, adică tot pe ei să-i votăm.”

Vera: „Femeia, de exemplu, eu, femeie am fost toată viaţa mea, pot să spun că bărbatul nu a făcut nimic în jurul casei. Eu am făcut casă, gard, reparaţie, am cumpărat uşi, ferestre, nisip. Nu mi-a făcut bărbatul, eu am făcut tot. O femeia dacă e gospodină, face poreadkă şi reuşeşte atât lucrul bărbatului, cât şi al femeii. Aşa cred că va fi şi în Parlament, dacă vor fi mai multe femei, poate vor face poreadkă şi va fi ceva spre bine.”

Europa Liberă: Păi, dacă sunt atât de bune femeile, de ce sunt atât de puţine la guvernare?

Vera: „Nu ştiu. Nu le alege nimeni. Se crede că bărbatul e gospodarul casei.

Pe o stradă din Cimişlia
Pe o stradă din Cimişlia

Sunt şi gospodari, e adevărat, dar sunt care, ştiţi vorba, dă-mi măligă să te mănânc.”

În scurt timp îmi dau seama că discuţia mea cu mătuşile Vera şi Lidia e motiv de ghionturi între vreo doi bărbaţi aflaţi în preajmă. Nu ezit să-i întreb dacă ei simt nevoia implicării mai multor femei în viaţa politică:

„Să fie o femeie deşteaptă, să nu fie coruptă, dar nu ştiu ce va fi cu corupţia asta în Moldova...”

Europa Liberă: Poate sunt prea mulţi bărbaţi la guvernare, de asta e multă corupţie?

„Şi asta-i adevărat. Sunt mulţi bărbaţi şi se bat între dânşii. Când vor să adopte o lege nu ştiu care şi cu cine să ţină. Femeile măcar nu se vor bate.”

La piaţa centrală din Cimişlia
La piaţa centrală din Cimişlia

Europa Liberă: În Republica Moldova mulţi cred că locul femeii e la bucătărie şi nu are loc în politică. Dvs. ce părere aveţi?

„Femeia reuşeşte să rezolve problemele acasă şi să conducă şi ţara.”

„Într-adevăr, femeile sunt mai rezistente poate să reuşească la bucătărie şi în politică.”

Europa Liberă: Soţia Dvs. s-ar descurca?

„Cred că da.”

La gara auto din Cimişlia am discutat şi cu oameni care erau veniţi din localităţi din vecinătate. Soţii Galina şi Anatol, bunăoară, împărtăşesc opinia că în Parlamentul de la Chişinău ar trebui să-şi facă loc mai multe femei:

Galina: „Ar fi de dorit, pentru că femeile sunt mult mai receptive, înţelepte. Deci, ar fi de dorit să fie mai multe femei în politică.”

Europa Liberă: Sunt curioasă, soţul Dvs. împărtăşeşte aceeaşi opinie?

Anatol: „Da, da. Lucrurile s-ar schimba, poate nu chiar radical, dar s-ar schimba ceva. Sunt mai puternice femeile ca bărbaţii, mai multă tărie au. Chiar dacă li se spune slabîi pol, nu e chiar aşa.”

La Cimişlia
La Cimişlia

Galina: „Poate s-ar ridica şi natalitatea la noi în Moldova, plăţile pentru copii. Femeile mai bine înţeleg aceste lucruri, pentru că sunt mame. Dacă ar fi matriarhatul la putere s-ar schimba lucrurile cel puţin în unele domenii.”

Europa Liberă: Ştiţi în regiune un sat condus de o femeie?

Anatol: „Da, sunt două primăriţe la Satul Nou şi la Batîr.”

Europa Liberă: Şi cum sunt satele?

Galina: „Sunt dezvoltate, nu aş spune că satele stau pe loc. Se fac drumuri, se repară grădiniţe, şcoli. Nu stau satele pe loc. Lucrul este în toi.”

Anatol: „Poate chiar mai bine decât în satele conduse de bărbaţi.”

Maria, o femeie între două vârste, care aştepta autocarul Cimişlia-Chişinău, are propria explicaţie pentru numărul modest al femeilor la funcţii de răspundere:

Maria: „Se vede că le dau peste mână femeile, ca şi acasă. Pe un bărbat dacă l-ai luat la trei parale, mai face lucru, dacă nu l-ai luat la trei parale, nu face lucrul. Aşa şi aici.”

Consiliul Cimişlia
Consiliul Cimişlia

Europa Liberă: Dacă aţi avea posibilitatea să alegeţi direct preşedintele, aţi vota pentru o femeie candidată?

Maria: „Aş vota, doar să fie pentru lume. Cu lumea să lucreze, pentru că lumea o alege.”

În actualul Parlament unul din cinci deputaţi este femeie. Viitorul legislativ, spun experţii care au analizat listele de candidaţi, nu va arăta diferit decât actualul la capitolul „balanţă gender”. Şi asta pentru că majoritatea partidelor au promovat femeile în liste „de ochii lumii”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG