Linkuri accesibilitate

Cine-i poate scăpa de închisoare pe politicienii români corupți ?


La o demonstrație pro-democrație la București
La o demonstrație pro-democrație la București

Victor Ponta favorit în cursa prezidențială le dă speranță și tovarășilor săi din partid, care sunt cam demobilizați din cauza acțiunilor în forță ale procurorilor anticorupție.

Premierul român, Victor Ponta a sugerat că-l va grația pe fostul mare fotbalist, Gică Popescu, dacă este ales președinte al României la 2 noiembrie. Popescu se află la închisoare pentru corupție, iar declarația lui Ponta este prima declarație publică în care liderul cursei prezidențiale românești spune că se gândește la grațierea unui corupt, fie ei și mari fotbaliști. Mulți alții ar aștepta cu speranță rezultatul alegerilor, relatează de la București corespondenta noastră Sabina Fati.

Sorin Ovidiu Vântu, fostul proprietar din perioada de glorie a Realității Tv și-a făcut blog și anunță că va povesti cum este construit sistemul de putere din România. O confesiune similară face și fostul broker Cristian Sima, care a speculat pentru mai multe personaje influente. Firește este vorba despre eșafodajul din spatele lumii politice și de interacțiunea acesteia cu banii. De multe ori această interacțiune poartă numele de corupție. 60 de parlamentari români se află în diverse faze procesuale pentru corupție, cam tot atâția demnitari se află deja la închisoare și destui alții se află probabil în vizorul procurorilor anticorupție.

Cum spunea premierul Victor Ponta în guvern nimeni nu mai vrea să semneze nimic. Toți așteaptă terminarea alegerilor prezidențiale, cu gândul că vor scăpa, dacă Victor Ponta va câștiga. Deocamdată premierul a promis că-l grațiază doar pe Gică Popescu, fost căpitan al FC Barcelona, și considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști în viață. Gică Popescu a fost condamnat la închisoare pentru trei ani în așa numitul dosar al „Transferurilor” în care, în perioada 2007-2014, mai mulți șefi de cluburi de fotbal sau impresari au declarat în urma transferurilor unor jucători, sume mai mici decât cele reale, păstrând banii pentru ei și plătind un impozit mai mic decât cel cuvenit. Toate operațiunile s-au făcut prin companii aflate în paradisuri fiscale.

Victor Ponta, favorit în cursa prezidențială, speră că prin această promisiune va primi voturile microbiștilor și în același timp le dă speranță și tovarășilor săi din partid, care sunt cam demobilizați din cauza acțiunilor în forță ale procurorilor anticorupție.

Din închisoare așteaptă gesturile viitorului președinte și Dan Voiculescu, cu o sentință de zece ani, dar și mulți lideri locali. Doar în ultimul dosar privind mita din afacerea Microsoft sunt vizați trei socialiști, plus câțiva amici ai președintelui Traian Băsescu. Între ei Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, acuzat că a făcut trafic de influență pentru Fujitsu-Siemens și că în schimb ar fi primit nouă milioane de euro în numerar. Într-o stenogramă care reproduce o discuție de la începutul acestei luni, fostul soț dă de înțeles că Elena Udrea este la curent cu ce face el. Din motive similare a fost reținut și primarul Gheorghe Ștefan din Piatra Neamț, afla la rândul lui în relații cordiale cu Udrea și Băsescu.

Sistemul politic din România își redobândește imaginea transpartinică de pe vremea fostului premier Adrian Năstase. În paralel avansează și cercetările în cel mai întins dosar privind retrocedările ilegale în care deja au fost reținuți deputatul socialist Viorel Hrebenciu și fiul acestuia, dar în care este implicat și socrul lui Victor Ponta, senatorul Ilie Sârbu.

Candidatul dreptei, Klaus Iohannis, situat în sondaje pe locul al doilea, a declarat deja că dacă va câștiga cursa prezidențială nu va grația nici un politician. Premierul Ponta a refuzat să facă o declarație similară, având pesemne datorii de plătit celor care îl susțin frenetic în această campanie, de pildă Antena 3, postul de televiziune deținut de familia lui Dan Voiculescu.

XS
SM
MD
LG