Linkuri accesibilitate

Frontul Popular devine principalul actor politic după alegerile din Ucraina


Premierul ucrainean la conferința sa de presă de astăzi.
Premierul ucrainean la conferința sa de presă de astăzi.

Iaţeniuk vrea ca audierea candidaţilor pentru diversele portofolii ministeriale să fie deschise şi publice.

S-ar părea că actualul prim ministru ucrainean Arseni Iaţeniuk va fi şi următorul premier. Ultimele rezultate parţiale ale alegerilor de duminică din Ucraina indică o victorie la limită a partidului lui Iaţeniuk în faţa blocului politic condus de preşedintele Petro Poroşenko.

După numărarea a 98% din voturile exprimate în alegerile de duminica 26 octombrie, partidul premierului Arseni Iaţeniuk, Frontul Popular, pare să fi cîştigat cu peste 22%. Este urmat de blocul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, cu 21,8%.

La o conferinţă de presă, Iaţeniuk a lăsat deja de înţeles că va încerca să formeze şi noul guvern pentru că, a reamintit el, liderului celui mai puternic partid în revine sarcina de a începe primele negocieri.

Iaţeniuk a declarat că va negocia cu partidul lui Poroşenko şi cu cel al fostului premier Iulia Timoşenko, cu Partidul Autonom (al unor reprezentanţi ai societăţii civile) condus de primarul din Lvov, şi cu Partidul Radical. Până pe 3 noiembrie, a mai declarat Iaţeniuk, partidele interesate să participle la guvernare ar trebui să aibe o listă de candidaţi pregătită pentru negocieri.

Motivul este că Iaţeniuk vrea ca audierea candidaţilor pentru diversele portofolii ministeriale să fie deschise şi publice, eventual chiar transmise la televizor. O manieră, crede actualul şi probabil, viitorul premier de a combate corupţia dar mai ales de a mări un pic încrederea publicului în guvern, printr-un proces mai transparent de alegere a miniştrilor. În acest context, Arseni Iaţeniuk a menţionat astăzi modul în care se fac audierile pentru posturile de comisari europeni.

La Bruxelles, pe de altă parte, vorbind la ultima sa conferinţă de presă în calitate de preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso dădea ca exemplul criza din Ucraina pentru a subliniat cât de importantă şi corectă a fost decizia Uniunii de a se extinde spre est.

„Dacă Uniunea Europeană nu s-ar fi extins începând cu 2004 - a argumentat Barroso - astăzi la Bruxelles s-ar fi discutat nu numai despre criza din Ucraina. În aceeaşi termeni s-ar fi discutat poate despre „criza din Bulgaria sau ţările baltice”.

„Cred că una din marile realizări ale istoriei contemporane a Europei a fost extinderea Uniunii Europene”, a mai spus Barroso la ultima sa conferinţă de presă. Noua Comisiei European condusă de Jean-Claude Juncker îşi începe activitatea pe 1 noiembrie.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG