Linkuri accesibilitate

Diaspora şi dreptul la vot


La ambasada R. Moldova de la Bucureşti, alegerile din 29 iulie 2009
La ambasada R. Moldova de la Bucureşti, alegerile din 29 iulie 2009

Igor Boţan: „Atitudinea autorităţilor trebuie să fie uniformă fie că este vorba despre cetăţenii din Uniunea Europeană, fie de cei din spaţiul CSI, în special Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Dezbaterile privind numărul de secţii de votare pe care Comisia Electorală Centrală are de gând să le deschidă în exterior ridică o problemă de principiu. Este obligat statul Republica Moldova să meargă după muncitorii care s-au stabilit în străinătate sau nu? Este un drept constituţional pe care trebuie să-l sprijine autorităţile prin eforturi bugetare considerabile sau cei care vor să beneficieze de acest drept de vot să fie buni să vină acasă?

Igor Boţan: „Autorităţile Republicii Moldova în campania electorală, în orice campanie electorală, sunt obligate să respecte ceea ce se numeşte integritatea procesului electoral. Aceasta înseamnă că, pe lângă drepturile constituţionale ale cetăţenilor de a vota şi a fi votaţi, statul este obligat să asigure că procesul electoral este unul absolut corect, fără implicaţii din afară sau fără implicaţii din interior care subminează această integritate. Pe teritoriul constituţional al ţării noastre autorităţile au tot instrumentarul de a asigura aceste alegeri, cu excepţia Transnistriei. În afara Republicii Moldova este vorba despre un extra-efort pe care autorităţile moldovene îl fac şi sunt obligate să-l facă în misiunile diplomatice ale ţării noastre. Este şi interesul cetăţenilor să facă un pas în întâmpinarea autorităţilor şi să răspundă la apelul autorităţilor de a se înregistra în avans, astfel încât autorităţile să ştie unde, în ce loc pot deschide secţii de votare, cât poate costa acest extra-efort şi dacă acest extra-efort nu poate fi cumva distorsionat de amestecul altor forţe care pot dăuna Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar un cetăţean căruia nu i s-a pus la dispoziţie o secţie de votare poate acţiona în judecată statul?

Igor Boţan: „Evident că nu poate acţiona statul în judecată, pentru că cetăţeanul Republicii Moldova, chiar dacă este peste hotare, trebuie să vină în ţară şi are dreptul să voteze la secţia de votare din aria în care îşi are domiciliul sau viza de reşedinţă. Aşa spune legea, aşa este în toată lumea. Noi vorbim despre un extra-efort şi Republica Moldova aici are anumite deosebiri de alte state. Ştim cu toţii că o treime din forţa de muncă activă a Republicii Moldova se află la munci peste hotare. Atunci când în 2010 autorităţile moldovene au făcut acest extra-efort şi pentru prima oară în istoria electorală a Republicii Moldova au deschis mai multe secţii de votare, câteva zeci de secţii de votare în afara misiunilor diplomatice, explicaţia a fost că cetăţenii care se află la munci peste hotare au o contribuţie majoră la dezvoltarea Republicii Moldova, de aceea, Republica Moldova, statul Republica Moldova face acest extra-efort pentru a-i mulţumi pe aceşti cetăţeni şi pentru a le transmite un mesaj foarte-foarte important: autorităţile nu au uitat de ei, aceşti oameni sunt apreciaţi şi sunt aşteptaţi întotdeauna să se întoarcă în ţara lor de origine.”

Europa Liberă: Dar sunteţi de acord că politicienii nu o fac doar dezinteresat, fiecare dintre ei, probabil, se gândeşte să recolteze nişte voturi în plus în favoarea formaţiunii sale. Şi de aici a apărut discuţia – de ce deschideţi mai puţine secţii de votare în Rusia şi deschideţi la fel de multe în ţările europene? Această iniţiativă mai curând, aş zice caritabilă, este tălmăcită ca o obligaţie şi, pornind de la această obligaţie, deja se trage plapuma între politicieni.

Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Cert este că atitudinea autorităţilor trebuie să fie uniformă fie că este vorba despre cetăţenii Republicii Moldova care sunt la munci în Uniunea Europeană, fie că este vorba despre cetăţenii Republicii Moldova care se află la munci în spaţiul CSI, în special în Federaţia Rusă. Aici nu trebuie să existe niciun fel de discriminare după locul aflării cetăţeanului.”

Europa Liberă: Şi după presupusele intenţii de vot.

Igor Boţan: „Şi după presupusele intenţii de vot. Problema este că autorităţile trebuie să aibă nişte puncte de reper unde anume pot deschide aceste secţii de votare. De aceea trebuie, potrivit experienţei internaţionale, să aibă solicitările propriu-zise ale acestor cetăţeni. S-a invocat experienţa foarte bună a Bulgariei, care are în legislaţia electorală o clauză care sună în felul următor: guvernul Bulgariei este obligat să deschidă secţii de votare oriunde în lume ar exista solicitarea a cel puţin o sută de cetăţeni bulgari aflaţi în localităţile respective sau într-o regiune mai largă, cu un anumit centru. Aşa s-a procedat şi în cazul Republicii Moldova, prin introducerea acestei înregistrări prealabile online. A fost stabilit de către legislaţie şi de către Comisia Electorală Centrală că cetăţenii Republicii Moldova pot să se înregistreze în avans, astfel încât autorităţile moldovene, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, să poată iniţia negocieri cu autorităţile ţărilor respective unde se află cetăţenii.”

Europa Liberă: Guvernarea astfel îşi uşurează misiunea tehnică, să zicem, dar cetăţeanul nu este obligat să-şi declare intenţia.

Igor Boţan: „Cetăţeanul nu este obligat nici să voteze. Este un drept al cetăţeanului pe care şi-l poate revendica. Deci, ceea ce spun autorităţile moldovene: pe teritoriul Republicii Moldova noi vă organizăm totul şi vă invităm să veniţi, în afară noi trebuie să ştim unde anume sunteţi concentraţi şi să vedem că aveţi această dorinţă de a vă exercita dreptul de vot. Punctul de reper trebuie să fie integritatea procesului electoral. Dacă există suspiciuni că pot exista presiuni asupra cetăţenilor peste hotare din partea anumitor grupuri din ţările unde se află, mai bine este să se abţină de la deschiderea secţiilor de votare. Putem aduce exemple, în 2005, la Moscova, se aştepta că se va vota pentru un partid care era filorus. În mod surprinzător ne amintim cu toţii că la Moscova patru mii de cetăţeni au votat în proporţie de 60% pentru blocul „Moldova Noastră”. Duma de Stat a Federaţiei Ruse exercita presiuni asupra regimului lui Voronin, ne amintim trei rezoluţii cu ameninţări la adresa regimului Voronin şi ne amintim de Congresul diasporei, care a fost într-o anumită relaţie cu autorităţile de la Moscova în exercitarea acelor presiuni. Şi am văzut care este şi rezultatul final din 2005. De aceea, dacă vorbim despre Rusia, ştim cu toţii că autorităţile Federaţiei Ruse şi acum exercită presiuni asupra Republicii Moldova prin embargouri, prin susţinerea referendumului din Găgăuzia, prin susţinerea Transnistriei. Deci, şi aici există probleme de ordin politic, care nu pot scăpa autorităţilor dacă cu adevărat au grijă de ceea ce se numeşte integritatea procesului electoral.”

Europa Liberă: Adică autorităţile trebuie să aibă în vedere şi expunerea masivă a unui contingent care devine neobiectiv.

Igor Boţan: „Este adevărat pentru că alegerile trebuie să fie libere şi corecte. Nimeni nu trebuie să exercite presiuni asupra cetăţeanului.”

Europa Liberă: La fel ca în ţară.

Igor Boţan: „Exact. Nimeni, niciun stat nu poate să spună: „Dacă nu te duci la alegeri şi nu votezi aşa cum ne place nouă te expulzăm din ţara noastră” sau lucruri de acest gen.”

Europa Liberă: Există o soluţie care ar rezolva de la sine – votul de la distanţă, votul electronic. De ce nu este pus în aplicare?

Igor Boţan: „Problema este aici, în interior. Nu există încredere din partea opoziţiei. Fie că opoziţia este democrată, aşa cum era cazul când guverna Partidul Comuniştilor, fie că este vorba despre situaţia pe care o avem astăzi şi opoziţia comunistă nu are încredere în actuala guvernare.”

Europa Liberă: Nu e încredere pentru că s-ar putea folosi ca instrument de măsluire?

Igor Boţan: „Sigur. Se consideră că votarea electronică sau prin internet oferă posibilităţi de manipulare. Şi să nu uităm exemplul unor ţări foarte dezvoltate, cum este Germania, decizia Curţii Constituţionale de acolo a ajuns să spună că se interzice votul prin internet din cauză că cetăţenii nu au încredere, nu Curtea Constituţională a Germaniei nu ar avea încredere în guvernul Germaniei. Argumentul a fost că cetăţenii Germaniei nu au încredere în acest gen de vot.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG