Linkuri accesibilitate

„De ce să renunţăm la fondurile „vacii” europene?” (N. Negru/Ziarul Național)


Anularea Acordului de Asociere ar fi posibilă, dar un gest nechibzuit (Luc Devigne/newsmaker.md).

Editorialistul săptămânalului Ziarul Naţional, Nicolae Negru constată că principala luptă de idei în acest sezon al dezbaterilor electorale, se dă între adepţii şi adversarii integrării europene. Astfel, notează autorul, în atac unii folosesc aceleaşi „mituri antieuropene” şi spun că Acordul de Asociere trebuie anulat, iar alţii, subtil, zic că acesta trebuie renegociat. De ce să renunţăm la fondurile „vacii” europene?, se întreabă editorialistul, mai ales că „ne va lua 50-100 de ani ca să strângem în felul acesta investiţiile necesare pentru drumuri, dezvoltarea satelor şi oraşelor, a sistemului educaţional, a sănătăţii. Nicolae Negru scrie că o altă „stratagemă prorusească” e să renunţăm la Acordul de Asociere pentru a nu transforma Moldova într-un câmp de bătaie între Rusia şi Occident. În acest caz, spune autorul, se confundă intenţionat două planuri, cel al suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova, cu cel al dependenţei de Rusia.

Tot în Ziarul Naţional, editorialistul Victor Ciobanu scrie că sectorul agricol şi cel IT ar putea constitui motoarele economiei Republicii Moldova. Autorul notează că aproape trei din cinci moldoveni trăiesc la ţară, iar acest lucru în opinia sa, impune crearea locurilor de muncă în sate. Agricultura performantă şi dezvoltarea rurală trebuie să fie o prioritate pentru orice guvernare, susţine editorialistul, amintind că în ultimii trei ani investiţiile rurale private au depăşit suma de 250 de milioane de euro şi peste 15 mii de locuri de muncă au fost create în zonele rurale. De asemenea, remarcă Victor Ciobanu, volumul producţiei agricole în anul 2013 a crescut cu 78 de procente faţă de anul 2009.

Portalul de analiză şi consultanţă politică „Politicon” publică un comentariu semnat de Valentin Naumescu, intitulat „Dezvăluirile lui Sikorski şi dramele Ucrainei: naţiune fără unitate, alegeri fără opţiuni, iarnă fără gaz, integrare fără aderare”. Autorul costată că deşi Sikorski spune că a fost greşit interpretat, nu iese fum fără foc. Presa citează declaraţia că Putin iar fi propus încă în 2008 fostului premier polonez, Donald Tusk, „să împartă Ucraina între Rusia şi Polonia”. Comentatorul scrie că alegerile parlamentare de duminică sunt mai degrabă „alegeri fără opţiuni” întrucât în opinia sa, nu există în momentul de faţă alternative reale la Kiev. Valentin Naumescu notează că greul abia urmează pentru că „o ţară afectată puternic de nevroza războiului separatist , a dependenţei de gazul rusesc, a datoriilor imense, va traversa cu mare dificultate tranziţia spre modelul de economie şi societate europeană”.

Portalul newsmaker.md publică un interviu cu negociatorul principal al Uniunii Europene pentru acordul de Liber schimb cu Moldova, Luc Devigne. Acesta spune că din punct de vedere juridic, anularea Acordului de Asociere, lucru pe care îl cer mai mulţi politicieni de stânga, ar fi posibilă. Însă, în opinia sa, acest lucru ar fi nechibzuit, deoarece partenerul comercial al Moldovei este UE și nu Uniunea Vamală. Mai mult, remarcă negociatorul, Acordul de asociere care include Acordul de liber schimb nu prevede doar eliminarea barierelor tarifare, dar și o apropiere de standardele UE. Întrebat despre criticele în adresa acordului, ce vin din regiunea transnistreană, oficialul a spus că Tiraspolul poate să afirme că nu-i place acordul, dar nu și că nu a fost invitat la dezbatere. El zice că dacă până în 2015 aşa-zisele autorități de la Tiraspol nu vor aplica prevederile acordului, atunci ei vor pierde regimul privilegiat de care se bucură până la sfârșitul acestui an, timp în care exportă fără a plăti vreo taxă. Luc Devigne susține că Tiraspolul urmează să decidă dacă acordă prioritate intereselor economice ale cetățenilor și ale agenților economici sau ideologiei pe care o îmbrăţişează.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG