Linkuri accesibilitate

Marea majoritate a resurselor financiare ale Statului Islamic provine din delicte si terorism


Un milion de dolari, zilnic, numai din contrabanda cu țiței.

Care sint resursele organizatiei Statul Islamic sau ISIS, considerata o mare primejdie de catre Occident? Corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Dupa estimarile Ministerului American de Finante, militantii organizatiei Statul Islamic, ISIS cistiga nu mai putin de un milion dolari, zilnic, numai din contrabanda cu titei. David Cohen, care coordoneaza eforturile administratiei Obama vizind subminarea finantelor ISIS mai spune ca extremistii mai fac milioane de dolari pe luna din donatii primite de la persoane instarite, santaj si violenta pentru obtinerea de recompense si jefuirea de banci.

Anul acesta, gruprea Statul Islamic a obtinut cel putin 20 de milioane de dolari, in schimbul unor persoane rapite. „Cu exceptia unor organizatii teroriste sprijinite de state, ISIS este probabil cea mai bine finantata grupare terorista cu care ne-am confruntat vreodata” – a spus dl. Cohen, care este adjunctul ministrului de finante, la Centrul Carnegie din Washington.

Gruparea extrage petrol din teritorii ocupate in Irak si Siria si-l vinde contrabandistilor. ISIS, aflat sub conducerea lui Abu Bakr al-Bagdhadi doreste sa creeze un califat in intregul Orient Mijlociu. Spre deosebire de alte organizatii teroriste cum e Al Qaida, ISIS nu obtine decit o mica parte a fondurilor din donatii, un tip de finantare care presupune tranzactii internationale si e mai usor de detectat. Cohen a spus ca marea majoritate a banilor provine din delicte si terorism.

Ministrul american a aratat ca mijloacele pe care le are la dispozitie nu sint adecvate pentru a combate astfel de activitati criminale, la nivel local. „Ei ataca banci. Vind antichitati, jefuind tezaure culturale din Siria si Irak. Fura recoltele fermierilor. Si, dezgustator, vind fete si femei rapite ca sclave sexuale” – a spus David Cohen.

In orasul irakian Mosul, militantii ISIS merg din casa in casa si cer bani sub amenintarea armelor. Dar cea mai mare sursa de venit este titeiul. Cohen a spus ca traficantii ISIS vind petrol la preturi reduse prin intermediari, unii aflati in Turcia, care-l revind. Ministrul a aratat ca exista informatii ca petrol a fost vindut si unor kurzi din Irak, care au revindut in Turcia. El a spus ca exista alegatii ca si guvernul sirian – cu care ISIS a luptat initial – ar fi cumparat petrol de la gruparea extremista.

Raidurile aeriene conduse de Statele Unite reduc aceasta sursa de finantate, in paralel cu eforturile Turciei si conducerii regiunii kurde de a controla mai bine frontierele. Dar Cohen a recunoscut ca activitatile ISIS se desfasoara intr-o regiune greu de controlat.

XS
SM
MD
LG