Linkuri accesibilitate

Rusia impune embargo total pe importul de carne din Moldova


Într-un magazin din Moscova
Într-un magazin din Moscova

Chişinăul spune că decizia Rosselhoznadzor ar fi neargumentată

Rusia a impus un embargo total acum pe importul de carne şi produse din carne din Republica Moldova după ce serviciul fitosanitar ar fi constatat , în urma ultimelor inspecţii, că prin Moldova s-ar exporta produse nesigure, inclusiv carne achiziționată de angrosiști de la piețele sătești. Luni, ministrul de externe rus Serghei Lavrov criticase în termeni neobişnuiţi de duri procesul de apropiere a Moldovei de Uniunea Europeană, avertizând Bruxellul că dacă va aplica și în Moldova ceea ce a numit „scenariul ucrainean”, consecințele vor fi negative.

Noua interdicţie la importul de carne anunţată de autorităţile ruse vine de fapt să o completeze pe cea impusă în urmă cu câteva luni. În iulie Federaţia Rusă a interzis importul de carne dezosată din Moldova, invocând încălcarea normelor fitosanitare şi a cerinţelor Uniunii Vamale în domeniul exporturilor. Peste 5 zile vor fi interzise şi livrările de carcase şi semicarcase cu carne de porc, vită şi oaie aşa cum a anunţat șeful agenției veterinare și fitosanitare din Rusia. Motivul invocat de Rosselhoznadzor este că după inspectarea a patru combinate moldoveneşti care exportă produse de carne pe piaţa Uniunii Vamale experţii din Rusia şi din Belarus ar fi descoperit că produsele de carne din Moldova ar fi ofensive fiind achiziționate în mare parte de la piețele sătești. Directorul Agenţiei Naţionale de Siguranţă a Alimentelor, Ion Sula, dezaprobă decizia autorităţilor ruse considerând-o neargumentată:

„La noi 60 la sută din animale practic sunt crescute în sectorul auxiliar. Numai 40 la sută sunt crescute în ferme dacă ne referim la porci. Dacă ne referim la carnea de bovină practic 90 la sută este crescută în sectorul privat şi la carnea de ovină exact aşa. exportatorii achiziționează aceste animale de la persoane fizice sau producători mai mici. Dar asta nu înseamnă că producţia respectivă, sau animalele nu sunt supravegheate de medicii veterinari din cadrul ANSA. Toate animalele sunt sănătoase, carnea este verificată, este trecută prin laborator, certificată şi după asta exportată. Exportăm şi pe alte pieţe pe lângă cea din Rusia cum ar fi piaţa ucraineană sau în ţările arabe. Îmi exprim dezacordul cu decizia respectivă şi consider că este o acţiune neprietenească şi neargumentată din partea Rosselhoznadzor.”

Embargoul se referă la toate patru întreprinderi moldoveneşti care exportau carne în Federaţia Rusă, sigurele care aveau acest drept spune Ion Sula:

„În Federaţia Rusă nu poate să exporte orice companie. Acestea patru companii erau inspectate de Rosselhoznadzor anterior şi ele aveau dreptul să exporte. Acum nici ele nu vor mai avea acest drept.”

Oricare altcineva care ar vrea să înceapă exportul de carne se va lovi de acest embargo, a precizat oficialul.

Într-un interviu exclusiv pentru Europa Liberă viceministrul de externe Valeriu Chiveri a declarat că noua interdicţie la importul de carne vine să continue lanţul de embargouri impuse de Rusia şi este un gest regretabil:

„Este o continuare a unui proces sau a unor acțiuni de presiune asupra Republicii Moldova începute încă anul trecut cu embargourile la vinuri, continuat cu embargoul pentru legume si fructe, excluderea Moldovei din regimul de liber schimb cu Rusia din 1 septembrie, dar şi iată acum avem embargoul pentru produsele din carne. Este un fapt regretabil. Pentru noi piața rusă a fost şi rămâne una foarte importanta. Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri ruși pentru a înțelege mai bine logica acestor decizii şi a încerca să ridicam aceste embargouri, sau aceste masuri de restricții impuse.”

Iată şi opinia ministrul agriculturii Vasile Bumacov:

„Acest lucru nu ţine de agricultură, de siguranţa alimentelor de altceva sunt chestii cunoscute despre care nu mai am ce comenta. Este o chestie mai mult neprietenească decât o interdicţie. Noi nu exportăm foarte multă carne în Federaţia Rusă. Dar oricum pentru unii agenţi economici este foarte neplăcut. Dar în general este un gest tradiţional de provocare.”

L-am întrebat pe ministrul Vasile Bumacov dacă Guvernul va căuta posibilităţi pentru a compensa pierderile exportatorilor de carne aşa cum s-a încercat şi în cazul exportatorilor de fructe sau de vinuri afectaţi de embargourile ruseşti. Vasile Bumacov spune că exportatorii de carne nu vor fi despăgubiţi şi iată de ce:

„Fiindcă noi avem şi alte pieţe. Nu exportăm masiv carne în Federaţia Rusă. Vom găsi şi alte pieţi.”

Deşi Moldova nu exportă în cantităţi masive produse de carne datele statistice arată că şi în cazul acestora Rusia este cea mai importantă piaţă de desfacere. Bunăoară, anul trecut circa 75 la sută din produsele de carne au fost exportate în Rusia. Pentru comparaţie un procentaj similar s-a înregistrat la exportul de caise, cireşe, vişine, piersici şi prune uscate. Produsele de carne fac parte din lista celor 19 mărfuri moldoveneşti pentru care Rusia a introdus de la 31 august taxe vamale de import.

Autorităţile de la Chişinău deocamdată nu au estimat pierderile ce vor fi cauzate de noul embargo. Mai mulţi experţi susţin că impactul va fi simţitor pentru cei patru exportatori de carne şi în proporţii mult mai mici pentru economia naţională.

Previous Next

XS
SM
MD
LG