Linkuri accesibilitate

Înțelegeri preliminare la negocierile ruso-ucrainene de la Bruxelles asupra livrărilor de gaze


Aleksandr Novak, ministrul rus al energiei, la sosirea la Bruxelles

Ministrul rus al energiei cere ca Uniunea Europeană să garanteze că Ucraina își va plăti datoriile.

Reprezentanții Rusiei și Ucrainei au ajuns la înțelegeri preliminare despre livrările de gaze rusești pentru consumatorii ucraineni în perioada rece a anului. Dar negocierile găzduite marți de Comisia Europeană la Bruxelles nu s-au încheiat și vor fi reluate, tot la Bruxelles, peste o săptămână.

Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger a spus că reprezentanții Rusiei și Ucrainei au făcut progrese substanțiale la convorbirile pe tema gazelor, purtate marți, la Bruxelles. Negocierile vizează, pe de o parte, achitarea unei datorii ucrainene despre care concernul rus Gazprom susține că depășește 5 miliarde de dolari și, pe de altă parte, prețul gazelor, despre care guvernul ucrainean spune că este nejustificat de mare.

Oettinger a spus că marți s-a ajuns la înțelegeri preliminare, potrivit cărora Ucraina urmează să achite Rusiei până la sfârșitul lunii octombrie 1,4 miliarde de dolari din datoria la gaze, iar până la sfârșitul anului – încă 1,6 miliarde.

Kievul mizează pe ajutoare occidentale pentru achitarea datoriei și avansului pentru consum. Rusia, care a oprit livrările în Ucraina în luna iunie, cere încă de atunci ca Ucraina să achite consumul în avans.

Ministrul rus al energiei Aleksandr Novak a spus că Uniunea Europeană trebuie să garanteze că Ucraina își va plăti datoriile.

Înțelegerile preliminare mai prevăd că Ucraina ar urma să cumpere de la Rusia 4 miliarde de metri cubi de gaze până la sfârșitul anului. Prețul gazelor pentru Ucraina, a spus ministrul rus Novak, va fi de 385 de dolari pentru 1 mie de metri cubi.

Prețul nou va fi în vigoare din octombrie 2014 până în martie 2015. El este cu 100 de dolari mai mic decât prețul cerut de Rusia până acum, dar mai mare decât prețul mediu de 350 de dolari pentru mia de metri cubi la care concernul rus Gazprom vinde gazele țărilor europene.

O înțelegere finală încă nu a fost atinsă, iar negocierile de la Bruxelles nu par să fi mers mai departe de înțelegerile preliminare anunțate săptămâna trecută de președinții ucrainean și rus, Petro Poroșenko și Vladimir Putin, după întrevederea lor de la Milano.

Când a oprit livrările de gaze pentru Ucraina în iunie, Rusia a redus de fapt volumul gazelor pompate în sistemul ucrainean de conducte așa încât să acopere numai tranzitul către țările europene. Tranzitul către țările europene cărora Gazpromul le vinde lunar gaze de aproximativ 6 miliarde de dolari nu a fost oprit.

Ucraina testează de mai multe luni și primește gaze în revers din Slovacia. Ministrul rus al energiei a exclus posibilitatea că Rusia va accepta vreodată reexportul gazelor sale în Ucraina de către țările Uniunii Europene.

Agenția Reuters comentează că poziția la negocieri a Ucrainei care depinde de ajutoarele occidentale este slabă. Dar și Rusia este tot mai dornică să ajungă la o înțelegere, pe măsură ce îi scad veniturile, iar economia i se încetinește, inclusiv din cauza sancțiunilor europene și americane, precum și din cauza scăderii prețului petrolului.

Comisarul european pentru energie, Gunter Oettinger, care mediază negocierile ruso-ucrainene încă din luna mai și-a exprimat speranța că negocierile trilaterale de miercurea viitoare la Bruxelles vor fi ultimele și se vor solda cu o înțelegere finală.

XS
SM
MD
LG