Linkuri accesibilitate

Proiectul chinez al Băncii Asiatice de Investiții în Infrastructură și rezervele americane


O inițiativă de asemenea amploare ar impune pe continent asiatic valorile chineze și nu cele americane și occidentale.

China a anuntat ca va crea o banca de dezvoltare internationala de mari dimensiuni pentru finantarea unor ample lucrari de imbunatatire a infrastructurii in Asia. Despre scepticismul afișat de Statele Unite față de această inițiativă, or relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Statele Unite se opun crearii de catre China a Bancii Asiatice de Investitii in Infrastructura pentru ca aceasta ar rivaliza cu alte institutii similare, cum sint Banca Mondiala sau Banca Asiatica de Dezvoltare care sint dominate de Statele Unite si tari aliate. Si ar mai fi o ratiune pentru scepticism si aceasta este modelul de dezvoltare internationala pe care China l-a promovat pina acum.

Acesta porneste de la premiza asa zisului neamestec in treburile interne, ceea ce inseamna ca Beijingul ajuta regimuri indiferent de parametrii de dezvoltare democratica pe care Occidentul si-i doreste. Or, acest model incurajeaza practici certate cu legea si normele internationale. China devine un partener predilect, mai ales in tari de importanta strategica sau cu resurse, unde regimurile nu sint democratice si unde Beijinul este de multe ori singura optiune. O optiune generoasa, ce e drept.

In plus, multe dintre marile lucrari de infrastructura sint realizate cu lucratori si management importati din China si, in consecinta, nu creaza o dezvoltare sustenabila, cu forte proprii, in tarile recipiente.

In cazul noii Banci, China doreste sa-si intareasca rolul in regiune. Statele Unite au incercat sa blocheze acest trend propunind un pact comercial, dar planul este in impas.

Din perspectiva strict economica, propunerea chineza are sens. Asia are nevoi mari pe care structurile internationale existente nu le satisfac, iar Beijing-ul are si bani si experienta in proiecte de dezvoltare peste hotare. Dar un proiect de asemenea amploare ar impune pe continent valorile chineze si nu cele americane si occidentale si acesta este motivul pentru care Washingtonul se opune.

Anumiti experti cred ca Statele Unite ar trebui sa ia in considerare realitatea Chinei ca o putere regionala oricum si sa sprijine banca pentru ca aceasta va ajuta in regiune. Dar inca de la inceputul primului sau mandat Barack Obama a vorbit despre pivotul catre Asia, viziunea sa fiind ca acel continent va focaliza politica americana. Daca acesta este obiectivul, fireste că intrebarea care se pune este cum va arata o Asie in care China împarte podiumul cu Statele Unite?

XS
SM
MD
LG