Linkuri accesibilitate

Premiul Saharov 2014 - un doctor congolez și mențiune specială pentru Maidan


Denis Mukwege
Denis Mukwege

Printre nominalizări se afla și militanta pentru drepturile omului din Azerbaidjan Leila Iunus, recent întemnițată pentru activitatea sa.


Premiul Saharov al Parlamentului european pe anul 2014 a fost acordat medicului din Congo Denis Mukwege, specializat în tratarea femeilor, în special a celor care au fost victimele unor violuri în nenumăratele conflicte care sfâșie Congo de aproape două decenii încoace.

Printre cele 7 nominalizări la premiul Saharov se aflau și organizatorii protestelor de pe Maidan, iar aceștia au fost invitați special la ceremonie, chiar dacă nu au primit premiul. Printre ei se află cântăreața Ruslana, ziariștii Mustafa Naiem și Tetiana Ciornovol și reprezentanta studenților Ielizaveta Scepetilnikova.

Patru din nominalizări au fost colective, iar printre cele individuale s-a regăsit și militanta pentru drepturile omului din Azerbaijan Leila Iunus, recent întemnițată pentru activitatea sa.

Parlamentul european a decis să trimită o scrisoare de sprijin pentru Leila Iunus autorităților din Azerbaijan.

La ceremonia de acordare a premiului, care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, sunt așadar invitați speciali organizatorii manifestațiilor de pe Maidan.

Dintre aceștia, jurnalista Tetiana Ciornovol are o istorie personală extrem de tragică. Ea este cea care a scăpat cu viață, în decembrie anul trecut, după ce a fost bătută cu sălbăticie de agresori care voiau să o asasineze pentru faptul că ancheta asupra averilor unor înalți demnitari ai regimului Ianukovici.
Mama a doi copii, ea este acum văduvă după ce soțul ei, un voluntar în așa-numitul (și controversatul, pentru ideologia sa nationalistă) Batalion Azov, a murit în luna august în luptele din estul Ucrainei.

Parlamentul a decis însă să acorde premiul pe acest an medicului din Congo Denis Mukwege, întrucât tragediile din Africa sunt mult prea des ignorate pe continentul nostru.

Premiul Saharov e însoțit de o sumă de 50.000 euro.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG