Linkuri accesibilitate

„Sistemul politic corupt din ultimii 25 se prăbușește cu o viteză incredibilă” – comentarii în presa română la „ofensiva DNA”


„Sistemul politic corupt crescut şi dus aproape de perfecţiune de marii maeştri ai jocului din ultimii 25 de ani se prăbușește de la o zi la alta cu o viteză incredibilă. Clasa politică românească este în stare de şoc”, scrie Ion M. Ioniţă în cotidianul Adevărul. Articolul lui exprimă tonul aproape general al comentariilor din presa centrală de la București. Declanșarea urmăririi penale pentru corupție în cazul unui număr foarte mare de politicieni, membri în parlament sau aleși locali este văzută ca un punct de cotitură. „Asaltul împotriva cleptocrației” este formula întrebuințată de Ioan Stanomir pe site-ul contributors. „Avalanșă penală” găsim în comentariul Ioanei Ene-Dogioiu de pe site-ul ziare.com. Analiștii evaluează în general, impactul acestei ofensive declanșate de Direcția Națională Anticorupție asupra votului care va fi dat pe 3 noiembrie, în alegerile prezidențiale.

De ce se întâmplă totul acum? „Dar atunci când, după ce sistemul corupt se regenerează prin alegeri?”, se întreabă retoric Ion M. Ioniță. Părerea lui este că ofensiva împotriva corupției din clasa politică s-a declanșat la impulsul major al partenerilor occidentali ai României, Uniunea Europeană și Statele Unite, și citează doar cel din urmă avertisment, formulat fără echivoc cu puțin timp în urmă de adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland. Până acum, de la admiterea țării în Uniunea Europeană și în NATO, clasa politică autohtonă a practicat pe față limbajul dublu: una s-a spus la Washington și la Bruxelles, alta s-a făcut la București. A fost posibil pentru că toți acești penali de astăzi au fost validați prin vot.

Problema nu este pusă doar în articolul din Adevărul, ci și în cel al Ioanei Ene-Dogioiu, de la ziare.com. Mai degrabă sceptică asupra șanselor de reformare reală și durabilă a moravurilor din România, ea atrage atenția că românii nu s-au dovedit până acum exigenți și vigilenți. Deși până și cel mai puțin instruit votant de la țară știa bine cine este primarul și ce afaceri face, totuși l-a votat, de multe ori contra unor meschine „pomeni electorale”: o găleată, un litru de ulei etc. Mentalitatea care a condus pana acum în România jocul politic a fost, și încă este, „să fure, dar să dea și la amărășteni”. „Justiția rezolvă acum o parte a problemei. Esențială, desigur. Sparge sistemul. Dar ce va fi așezat în locul acestui sistem tot cu vot popular va fi așezat”.

Andrei Cornea apare și în ediția electronică a revistei 22 și pe contributors cu un text în care pune aceeași chestiune: cine ce va vota la alegerile prezidențiale. Cornea crede că, de această dată, votul va fi decis nu de votanții tradiționali ai politicienilor corupți - din toate partidele, dar mai ales, și din motive de proporționalitate, din actualul partid aflat la guvernare - ci de electoratul anti-Victor Ponta, anti Partidul Social-Democrat. Mai precis, totul ar depinde de mobilizarea acestor alegători la vot. Cel mai recent sondaj de opinie arată, explică analistul de la 22, că Victor Ponta, candidatul PSD, nu poate fi sigur de victorie. Va fi „o luptă foarte strânsă, decisă <la mustață>”, în care comentatorul atribuie deja responsabilitatea rezultatului: soarta României pentru următorii 5-10 ani stă în mâna oa­menilor cu carte, „mai degrabă tineri sau de vârstă mijlocie, dinamici, cu idei liberale, bine informați, dar orbiți de pasiunile politice și de credința co­modă că întotdeauna alții decid soar­ta lor. (...) Glonțul decisiv va fi al lor – adică al nostru”.

XS
SM
MD
LG