Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-Sanatate.md”


Invitata serii este Virginia Murariu

„Puteți afla cum arată în cifre bugetul sănătății pentru următorii ani și unde se vor aloca cei mai mulți bani. Cifrele, publicate de către Ministerul Sănătății în Cadrul Bugetar pe termen mediu arată că bugetul sănătății va înregistra o creștere cu aproximativ 2 miliarde de lei până în 2017. Prioritare rămân domeniile precum asistența medicală spitalicească și asistența medicală primară, pentru care sunt prevăzute 2,6 miliarde și respectiv 1,6 miliarde de lei.

Pe E-sanatate mai aflați și că doctorul de la Internatul psihoneurologic din Bălți care ar fi violat 16 paciente se află încă în libertate, iar dosarul pe numele acestuia bate pasul pe loc. Magistrații de la Judecătoria Bălți nu-l pot examina, deoarece unuia dintre ei i-a expirat mandatul, iar Ministerul Justiției ar fi refuzat să-l prelungească. Între timp, avocații de zbat să demonstreze că femeile violate au fost supuse și avorturilor ilegale. Procurorii însă nu văd nimic ilegal în acest lucru.

Sorina David scrie că în Republica Moldova malformațiile congenitale reprezintă principala cauză a pierderii fătului în timpul sarcinii, la naștere, cât și în primele ore după naștere. Potrivit studiului „Malformațiile Embrio-Fetale în Structura Pierderilor Reproductive”, principalele anomalii care curmă viața nou-născuților în primele ore de la naștere, dar și a feților încă nenăscuți sunt cele cardiovasculare, reno-urinare și patologiile sistemului nervos central. Specialiștii susțin că principalii factori care sporesc riscul de dezvoltare a unor astfel de malformații sunt vârsta înaintată a femeilor, dar și istoricul medical al acestora.

Tot pe E-sanatate aflați cât de periculos poate fi un termometru ales incorect. Potrivit inspectorilor de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor, deși pe piață există o varietate largă de termometre, unele sunt mai mult sau mai puțin avantajoase. Dacă faceți abstracție sau nu știți cum se alege corect un termometru, riscurile sunt enorme: puteți pune în pericol viața copilului dumneavoastră, spun specialiștii.

Mai puteți citi și interviul cu Directorul regional pentru Europa al OMS, semnat de Irina Papuc. Aflat în vizită la Chișinău, oficialul a declarat că se va implica personal astfel încât Legea Antitutun, atât de importantă pentru Republica Moldova, să fie adoptată în forma în care este. Din același interviu aflați și care sunt restantele țării noastre la capitolul sănătate.”

XS
SM
MD
LG