Linkuri accesibilitate

„Kobliakov a participat activ în acțiuni împotrivă regimului Putin și noi considerăm că el nu va avea un proces just”.

Tribunalul municipal Sofia a refuzat să-l extradeze în Rusia pe criticul lui Putin, Nikolai Kobliakov. Decizia a fost anunțată după ce Procuratura municipală și-a retras cererea de extradare pe motiv că „Rusia este condusă de un regim autoritar și nu poate fi considerată un stat de drept”.

Kobliakov, care are și cetățenie franceză, a fost arestat pe aeroportul din Sofia în baza unui ordin european emis la cererea Moscovei. În Rusia el este acuzat pentru fraude financiare și imobiliare în valoare de peste un milion de euro.

Procurorul Valentin Kirilov a citat mai multe rapoarte ale unor organizații pentru apărarea drepturilor omului care constată că Rusia este guvernată de un regim autoritar ce folosește puterea judecătorească pentru a-i urmări pe opozanții politici ai președintelui Putin.

„Kobliakov a participat activ în acțiuni împotrivă regimului Putin și noi considerăm că el nu va avea un proces just”, a declarat procurorul Kirilov. El a enumărat 10 cazuri de procese orchestrate împotrivă unor disidenți ruși.

Avocatul a spus că nu există informații despre infracțiuni comise de cel acuzat și el nu a fost căutat.

Kobliakov a declarat că a venit în Bulgaria pentru a construi azile de bătrăni. „Arestul meu este nesemnificativ pe fundalul tragediei umane din Ucraina”, a spus Kobliakov adăugând că serviciile speciale ruse urmăresc opozanții regimului care se află în străinătate.

Sentința la prima instanță este definitivă întrucât prin poziția sa procuratura a dat de înțeles că nu o va ataca.

XS
SM
MD
LG