Linkuri accesibilitate

George Friedman: Europenii nu-i vor putea apăra pe români, fiindcă sunt prea divizați


George Friedman
George Friedman

Punctele cheie ale unui discurs al şefului centrului de analiză Stratfor.

Aflat in România, creatorul centrului de analiza strategică Stratfor, George Friedman, a fost invitatul televiziunii PRO TV pentru emisiunea „După 20 de ani”. În această emisiune el a vorbit pe îndelete despre care ar putea fi rolul României în regiune şi despre relaţia României cu Statele Unite, ca şi despre relaţia Uniunii Europene cu regiunea.

Scepticismul față de Uniunea Europeană, criticile la adresa NATO, pericolul rusesc și câteva urgențe economice pentru România, acestea sunt punctele cheie ale discursului președintelui Stratfor, reputatul analist al relațiilor internaționale, George Friedman, care a zăbovit în această regiune în jur de trei săptămâni. Dezintegrarea ordinii occidentale este o preocupare mai veche a expertului american, născut la Budapesta în 1949 și emigrat încă din copilărie împreună cu familia în Statele Unite. Din punctul lui de vedere, „Uniunea Europeană nu poate funcționa”, iar fragmentarea Uniunii „a avut un efect profund asupra NATO”. Exemplul dat de șeful Stratfor se referă la pozițiile diferite ale Germaniei față de Sudul Europei. Verdictul lui Friedman este clar: „fosta structură de alianțe din perioada Războiului Rece nu mai funcționează”.

Pericolul revenirii unui război rece nu are deocamdată efectul cumulativ la care s-ar fi așteptat europenii din Est, dat fiind inamicul comun care era acum 25 de ani Rusia, dar care acum nu mai este văzut la fel de toate statele Uniunii Europene. Friedman crede că „ungurii au realizat că Uniunea Europeană este un eșec și că americanii sunt departe și nu-i interesează Ungaria, așa că se protejează de ruși căzând la o înțelegere cu ei”. Premierul ungar, Viktor Orban „nu e marioneta rușilor”, explică analistul de origine maghiară, dar „e prins între o Rusie imprevizibilă și un NATO și o Uniune Europeană incompetente”. În acest fel, Viktor Orban „își protejează poporul”, crede Friedman, care încurajează România să ia în considerare o alt fel de traiectorie, ceva mai „riscantă”, dar cu oportunități mai mari.

„În 10 ani, Federația Rusă se va fragmenta”, crede Friedman, adăugând repede că până atunci își poate impune forța în țări mici, cum este România” sau folosindu-se de Republica Moldova pentru a crea probleme României. Analistul american avertizează că există riscul ca România să fie separată de Polonia, de state dependente energetic de ruși, cum este Ungaria, și în acest caz România „se va trezi singură”. Ceea ce nu spune încă George Friedman este că deja România este înconjurată de țări vulnerabile: la sud Serbia și Bulgaria, ambele în complicități cu Rusia, la vest Ungaria, care pare să fi înclinat deja balanța, atât din punct de vedere ideologic, cât și diplomatic, la Nord se află Ucraina, care tinde să devină un stat eșuat, iar la Est, Republica Moldova, cu un conflict înghețat și trupe rusești pe teritoriul ei.

Cum poate ieși România din acest cerc? Există vreo strategie la București legată de acest pericol? Se gândește cineva la el? Răspunsul este nu. Nici un candidat din cursa prezidențială nu are soluții serioase: actualul premier vrea să facă parteneriat strategic cu China, Klaus Iohannis, iar al doilea clasat în sondaje e acuzat că va muta axa strategică spre Berlin, cu toate că a dat asigurări că va păstra neschimbate relațiile cu Statele Unite.

Fără să vadă încercuirea României de state cu probleme sau cu tradiții filoruse, George Friedman propune totuși ca unică soluție dezvoltarea relațiilor cu Statele Unite după modelul Coreei de Sud, în care americanii au investit foarte mult. Totuși, dacă țara nu e viabilă nu poate deveni un partener strategic, spune Friedman. Sunt mulți investitori americani care se pregătesc să investească în IT și în energie în România, a anunțat expertul venit din Statele Unite. Apărarea și investițiile vor merge mână în mână, sugerează acesta, insistând asupra greșelii pe care a făcut-o guvernul blocând exploatarea aurului cu cinauri de la Roșia Montana și precizând că gazele de șist reprezintă arma României: „exploatarea gazelor de șist e o problemă strategică” pentru că „limitează influența rusească”, explică Friedman, adăugând că „oricât de mult ar putea afecta mediul, acest tip de energie oferă o soluție geopolitică”, iar România „ar fi iresponsabilă dacă nu ar lua-o în considerare”.

Insistența expertului american asupra acestor două chestiuni economice problematice seamănă mai degrabă a lobby economic, decât a analiză geopolitică, în condițiile în care România își poate asigura necesarul de gaze din producție internă și poate completa cu energie electrică. Pe de altă parte, pericolul rusesc și ecuația în care Moscova devine agresivă cu România pare puțin exagerat, dar ideea că țara trebuie să se poată apăra singură în caz de pericol, cel puțin până vin americanii, ar trebui luată în considerare, chiar dacă, și în acest caz, analistul de la Stretfor spune că europenii nu-i vor putea apăra pe români, fiindcă sunt prea divizați.

XS
SM
MD
LG