Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Est-Curier” din Criuleni


Invitata serii este jurnalista Svetlana Cernov, de la ziarul „Est-Curier” din Criuleni

„Abonaţii ziarului „Est-Curier” vor afla că aleşii poporului au votat unanim, la ultima lor şedinţă, proiectul deciziei cu privire la extinderea în raionul Criuleni a reţelei de monitorizare video a traficului rutier. Este şi o modalitate de suplinire a bugetului raional, susţin funcţionarii de la finanţe, deoarece 50 la sută din valoarea amenzilor vor rămâne în buget. Până la finele anului curent, circa 2 milioane de lei se aşteaptă să curgă în bugetul raionului, în urma unui contract cu un agent economic, care a instalat sistem de monitorizare video pe un traseu din raionul Criuleni, iar poliţia aplică amenzi pentru încălcările frecvente ale regulamentului rutier pe această porţiune de drum.


În pagina 4 cititorii vor găsi investigaţia „Nistrul-groapă de deşeuri”, semnată de jurnaliştii Natalia Barbier din Bender şi Tudor Iaşcenco din Rezina, realizată în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană şi PNUD. Autorii au investigat mai multe aspecte ale poluării celei mai importante surse de apă potabilă din ţara noastră, cum ar fi sistemele imperfecte de canalizare, debitul râurilor mici poluate cu deşeuri industriale, extracţii ilegale de nisip şi prundiş.


Ca să rezolve problema insuficienţei acute a medicilor de familie în câteva sate din raionul Criuleni, la finele anului 2012 Centrul de Sănătate din Hârtopul Mare, care deserveşte 4 localităţi, a fost delimitat de Centrul medicilor de familie Criuleni şi transmis în gestiune economică unui SRL din Chişinău. După aproape doi ani de gestiune de către acesta, mai mulţi medici de familie aşa şi nu au fost angajaţi, iar agentul economic a uitat să-şi onoreze multe alte obligaţiuni contractuale.


Autorul scrie despre motivele care au stat la baza rezilierii contractului cu SRL-ul respectiv şi trecerii medicinii primare din patru sate în subordinea Centrului de Sănătate Criuleni.
„Motivăm tinerii să meargă la vot” – este titlul altui articol despre participarea tinerilor din liceul Hârtopul Mic la dezbaterea „Primul meu vot”. Activitatea s-a desfăşurat în cadrul unui proiect iniţiat de către Asociaţia Presei Independente, cu scopul de a stimula şi motiva tinerii din categoria primo-votanţilor să participe la alegeri, şi a-i informa cu privire la dreptul la vot şi aspecte juridice ale acestui exerciţiu democratic.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG