Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


La două săptămâni de la lansarea campaniei electorale

Editorialistul de la „Ziarul Naţional” Victor Ciobanu notează că la două săptămâni de la începutul campaniei electorale, goana după voturile alegătorilor este în plină desfăşurare. În opinia lui, concurenţii nu ezită să-şi scoată în prim-plan anumite realizări, lăsând în umbră promisiunile nerealizate. Victor Ciobanu observă că după ce au epuizat polemicile legate de listele de candidaţi, partidele s-au lansat în promovarea mesajelor electorale:

„La democraţi eminamente este prezent Marian Lupu ca lider de partid cu sloganele care au o tentă vădit socială. Am văzut deja banerele afişate ale PLDM-ului care într-un fel a monopolizat tema integrării europene. Mai puţin vizibil este, deocamdată, PL-ul din jucătorii parlamentari proeuropeni. Comuniştii deocamdată sunt încă cam vagi şi în discursul lor. Am văzut liderul comuniştilor care ezită de fiecare dată când este întrebat de susţinerea sau invers a Acordului de Asociere. Eu cred că mesajul comuniştilor încă nu este bine ajustat. Socialiştii sunt unicii monopolişti pe subiectul Uniunii Vamale, şi acest personaj exotic al politicii moldoveneşti, Usatîi.”

Victor Ciobanu nu exclude că după alegeri ar putea să se producă anumite surprize în configuraţia viitorului parlament, deşi majoritatea fotoliilor vor fi ocupate de actualele partide parlamentare.

Directorul Agenţiei de Presă IPN Valeriu Vasilică crede că partidele pro-europene acţionează prea timid în acest început de campanie, iar unitatea pe care o declarau anterior pare a fi şubredă:

„Continuă poate şi mai camuflat ca înainte războiul dintre o parte din membrii coaliţiei de guvernământ, deşi contăm că se vor epuiza aceste atacuri, înţepături suficient de usturătoare indirecte. După ce liderul PLDM a zis că, candidatul formaţiunii sale la funcţia de prim-ministru va fi actualul premier, Iurie Leancă, înţeleg că o bună parte din oponenţii PLDM-ului, sau poate chiar toţi, asta şi-au dorit. Dacă pornim de la miza foarte mare,nu doar cine vine la guvernare şi cine trece în opoziţie, dar pe ce cale va urma să meargă în continuare Republica Moldova, e vorba de cursul de dezvoltare şi atunci eu mă aşteptam la ceva mai mult activism.”

Victor Cobăsneanu, redactorul-şef al ziarului „Observatorul de Nord”, afirmă că electoratul din teritoriu nu a uitat de angajamentele trecute cu vederea de politicieni, dar nu au de gând să îi taxeze prin neparticipare la vot. Jurnalistul mai spune că deocamdată concurenţii electorali nu prea bat pe la porţile oamenilor pentru a-şi mări rândurile susţinătorilor:

„În provincie oamenii s-au învăţat de acum să se descurce de unii singuri, să rezolve problemele fără prea mare ajutor din partea politicienilor. Nu-i miră nici faptul că în curând aceştia vor merge prin sate şi prin oraşe, pentru că aşa este deprinsă lumea noastră politică, să dormiteze trei ani şi zece luni şi ultimele două luni să meargă în popor. Nu sunt foarte entuziasmaţi, dar să ştiţi că oamenii vor participa la alegeri. Nu cred că o să fie o problemă pasivitatea oamenilor, nu ştiu care vor fi rezultatele, dar mi se pare că oamenii vor fi activi.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG