Linkuri accesibilitate

Un raport american despre acțiunile de înarmare a forțelor insurgente în străinătate de către CIA


Sprijinul sub acoperire acordat unor insurgențe eșuează dacă militari americani nu se alatură.

Un articol aparut in „New York Times” pune in discutie argumentul ca operatiunile sub acoperire menite sa sprijine insurgente in strainatate sint eficace. Despre exemplele discutate în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Studiul Agentiei Americane pentru Informatii si Contrainformatii, realizat in contextul crizei siriene arata ca in general, operatiunile CIA de a inarma si pregati forte insurgente straine au esuat. Operatiunile au fost chiar mai putin reusite atunci cind forțe terestre americane nu s-au implicat.

Acest studiu, despre care New York Times scrie ca a fost prezentat la Casa Alba, a generat scepticism cu privire la eficacitatea unei actiuni similare a Statelor Unite, in Siria, in sprijinul unei opozitii divizate. Totusi, in aprilie 2013, Obama a autorizat inarmarea rebelilor sirieni, la o baza din Iordania. De curind administratia americana a decis sa extinda operatiunea de pregatire a unor forte experimentate insurgente, pentru a lupta impotriva organizatiei Statul Islamic, sau ISIS.

Dezbaterea daca Obama a ezitat prea mult sa sprijine opozitia siriana s-a reaprins odata cu cartile scrise de Hillary Rhodam Clinton si de fostul consilier presidential Leon Panetta, care sustin ca au sprijinit un plan prezentat in vara lui 2012 de catre David Patraeus, care, in calitatea de director CIA sfatuia sa se inarmeze si pregateasca grupuri mici de insurgenti sirieni in Iodania. La vremea respectiva presedintele Barack Obama a respins planul, dar discutiile au continuat. In cele din urma Obama a semnat un ordin secret vizind pregatirea opozitiei, dupa ce s-a dovedit ca presedintele Siriei, Bashar al-Assad a folosit arme chimice impotriva unor civili.

Dupa ce initial planul viza inlaturarea lui Assad, acum el a fost reorientat sa combata ISIS, dusmanul lui Assad. Raportul CIA conchide ca sprijin sub acoperire acordat unor insurgente esueaza daca militari americani nu se alatura, cu o singura exceptie recenta: sprijinul acordat in anii '80 mujahedinilor afgani impotriva ocupatiei sovietice. Dar acel succes se explica prin faptul ca agenti pakistanezi au lucrat cu rebelii. Acea situatie are si o fateta amara pentru ca o parte dintre mujahedini au format Al Qaeda, cea care pus la cale si executat atentatul terorist din septembrie 2001.

XS
SM
MD
LG