Linkuri accesibilitate

Reprezentanții societății civile critică guvernul pe tema procedurii de selecție și numire a judecătorilor CC


Guvernul Moldovei nu este prea receptiv la recomandările şi solicitările care vin din partea organizaţiilor neguvernamentale, susţin mai multe organizatii civice din Moldova, care au făcut un apel repetat de modificare a procedurii de selectare şi numire în funcţie a judecătorilor la Curtea Constituţională.
Preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, a declarat intr-o conferinta de presa că guvernul nu a reacţionat la propunerea societăţii civile privind selectarea judecătorilor constituţionali, care are la bază practicile europene pe care guvernul afirma ca le susţine. Demersul societăţii civile este ca Guvernul să iniţieze modificarea legislaţiei pentru a introduce obligativitatea concursurilor publice la selectarea şi numirea judecătorilor Curţii Constituţionale.
Curtea Constituţională are şase judecători. Autorităţile competente de a desemna judecătorii constituţionali sunt Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare din acestea desemnând câte doi judecători. Legislaţia în vigoare nu impune organizarea unui concurs public pentru selectarea şi desemnarea judecătorilor constituţionali.

XS
SM
MD
LG